Avertismentul Banca Transilvania pentru români: cum îți aperi contul să nu fie golit de infractori

de: Mădălina Bahrim
23 03. 2021

În perioada pandemiei, atacurile cibernetice s-au intensificat. Pe lângă intențiile hackerilor de a ataca organizații și instituții oficiale, în diverse scopuri, un interes foarte ridicat s-a manifestat și asupra atacurilor persoanelor fizice, cu scopul de a le goli conturile, prin diverse metode.

Pentru a-ți proteja banii din conturi, nu trebuie să te bazezi doar pe vigilența sistemelor de securitate ale băncilor. Dacă nu ești atent la anumite aspecte, tu însuți îți poți vulnerabiliza securitatea financiară, și le poți da „o mână de ajutor” escrocilor care încearcă să te jefuiască.

O campanie a Băncii Transilvania ne arată, în câțiva pași simpli, cum să evităm să fim victimele celor care ne vânează banii din bancă. Vorbim despre acele atacuri care se bazează pe datele tale personale. Odată ce ele au intrat în posesia atacatorilor, ai mari șanse să ajungi victimă. Așa că, fără alte cuvinte, iată cum te ferești de atacurile phishing.

1. Nu dezvălui oricui datele tale personale

Nu transmite niciodată pe telefon sau pe e-mail datele cardului tău – număr card, CVV, PIN sau data expirării. Acestea îți sunt necesare doar ție, atunci când plătești online sau dacă retragi bani de la ATM.

Dacă cineva dorește să îți trimită bani, nu va avea niciodată nevoie de aceste date. În acest caz, poți să-i oferi doar IBAN-ul sau numărul tău de cont, nicidecum datele cardului.

2. Ai grijă la aplicațiile băncii tale

Asigura-te că nu descarci și nu folosești aplicații clonate ale băncii tale. De exemplu, dacă ești client Banca Transilvania, singurele aplciatii autorizate și sigure sunt BT Pay, NeoBT și BT24 – le găsești în App Store sau Google Play și sunt deținute de BT.

3. Nu autoriza sau confirma tranzacții pe care nu le-ai inițiat tu

Dacă nu ai inițiat o plată, și ți se cere acordul pentru a o autoriza, nu face acest lucru. Cel mai probabil, altcineva încearcă să îți golească conturile și să efectueze tranzacții în numele tău.

Autorizează doar plățile despre care ai cunoștință sau pe care le-ai efectuat chiar tu.

Dacă ești client al Băncii Transilvania și primești un cod de confirmare pe telefon sau e-mail fără să știi de ce, nu mai sta pe gânduri și sună de urgență la numărul *8028. Este important să citești cu atenție aceste mesaje.

De obicei le primești în interes legitim atunci când dorești să adaugi cardurile în BT Pay sau să schimbi setările lor sau când trebuie să confirmi plățile pe internet cu cardul BT.

4. Fii atent la link-uri

Atacatorii sunt foarte ingenioși, dacă nu ești atent la link-ul accesat, te poți trezi fără bani în conturi. Nu oferi date ale cardurilor tale pe diferite pagini de internet pe care le-ai primit de la necunoscuți pe Whats App sau social media sau care nu par sigure. În general, procesatorii de plăți afișează simbolurile Verified by Visa sau Mastercard Secure pe pagina lor, iar o altă cheie este că aceste site-uri sigure încep cu „https://”

5. Anunțurile de vânzare pot fi acoperirea perfectă pentru atacatori

Nu dezvălui niciodată datele cardului tău bancar atunci când postezi un anunț de vânzare, sau atunci când ești interesat să cumperi ceva de pe internet.

Pentru tranzacții, nu e nevoie decât de contul IBAN.

6. Fii atent la telefoanele pe care le primești

Poți fi apelat telefonic și să ți se solicite să oferi anumite date personale, date de logare în conturile de internet și mobile banking sau date ale cardurilor tale.

Nu dezvălui aceste informații, fiindcă băncile nu recurg la astfel de practici, deci, cel mai probabil, ești apelat de cineva care încearcă să îți fraudeze contul.

7. Menține-ți dispozitivele actualizate

Te poți pune la adăpost de atacuri și asigurându-te că sistemul tău de operare de pe telefon este mereu actualizat și ai ultima versiune a tuturor aplicațiilor.

8. Fii vigilent cu dispozitivele tale și nu le lăsa nesupravegheate.

Evita să îți lași telefonul sau alte dispozitive de pe care efectuezi plăți și în care ai date de logare stocate, la indemâna oricui.

Alege un sistem de securitate pentru dispozitive, un cod sau o modalitate de blocare sigură și ține-ți dispozitivele sub observație, nu le lăsa nesupravegheate.

„Este foarte important să îți securizezi telefonul printr-o metodă de deblocare – amprenta, FaceID sau șablon, la fel și computerul. Sunt suficiente câteva secunde de neatenție că cineva să poată instala diferite aplicații care copiază date. Deci mai bine o extra barieră de securitate decât să fii neliniștit”, transmit reprezentanții Băncii Transilvania.

În cele din urmă, nu uita să îți instalezi un program anti-virus eficient, care nu va permite atacatorilor să îți „fure” date.