Avertismentul Banca Transilvania pentru români: 5 greșeli fatale care îți golesc contul bancar
Când vorbim de digitalizarea în sistemul bancar e important să știi la ce semne să fii atent ca să nu te trezești fără bani în cont. Banca Transilvania a făcut o listă cu cele mai importante sfaturi.
Cel mai des infractorii apelează la naivitatea clienților băncilor ca să le ia banii din cont. Fie că îți dezvălui datele de conectare la internet banking, fie că dai click pe mailuri de scam, căile sunt multiple. Ca să prevină astfel de incidente, Banca Transilvania a făcut o listă cu unele dintre cele mai importante sfaturi.
Lecții de la Banca Transilvania: 5 greșeli pe care le poți evita ca să nu-ți pierzi banii
Înainte de orice respectă o regulă: nu transmite niciodată pe telefon sau pe mail datele cardului tău – număr card, CVV, PIN sau data expirării. Dacă cineva dorește să îți trimită bani, nu va avea niciodată nevoie de aceste date. În acest caz, poți să-i oferi doar codul IBAN, nicidecum datele cardului.
Apoi, dacă nu ai inițiat o plată, și ți se cere acordul pentru a o autoriza, nu face acest lucru. Cel mai probabil, altcineva încearcă să îți golească conturile și să efectueze tranzacții în numele tău. Autorizează doar plățile despre care ai cunoștință sau pe care le-ai efectuat chiar tu. Altfel, pur și simplu anulează-le. Banca Transilvania susține că, dacă ești client al băncii și primești un cod de confirmare pe telefon sau mail fără să știi de ce, nu mai sta pe gânduri și sună de urgență la numărul *8028.
Mai există și fenomenul numit vishing – înșelătorie la telefon. Poți fi apelat telefonic și să ți se solicite să oferi anumite date personale, date de logare în conturile de internet și mobile banking sau date ale cardurilor tale. Nu dezvălui aceste informații, fiindcă băncile nu recurg la astfel de practici.
Evita să îți lași telefonul sau alte dispozitive de pe care efectuezi plăți și în care ai date de logare stocate, la îndemâna oricui. Configurează-ți telefonul să permită autentificarea cu amprentă sau scanarea feței și la fel să faci și cu aplicația de internet banking.
Nu în ultimul rând, Banca Transilvania recomandă să te asiguri că sistemul tău de operare de pe telefon este mereu actualizat și ai ultima versiune a tuturor aplicațiilor, mai ales a celor de mobile banking. Totodată, nu strică să instalezi o soluție de securitate cibernetică.