Avem noi vești despre gazele naturale: ce se întâmplă, de fapt, pe piață
Au apărut noi cifre despre evoluția importurilor de gaze naturale pe care le-a efectuat România. Raportul Institutului Național de Statistică (INS) pune în lumină situația reală de pe piața națională de gaze, după primele nouă luni ale anului curent.
Conform INS, România a importat, în primele nouă luni din 2021, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 2,057 milioane tone echivalent petrol (tep).
Evoluția față de 2020 e remarcabilă
Prin comparație cu perioada similară a anului precedent, vorbim despre o creștere a importurilor cu 59,3% (765.900 tep).
De asemenea, analiza INS face referire și la evoluția producției interne de gaze naturale, element deosebit de important în crearea unei imagini de ansamblu a situației pieței naționale.
Astfel, relevă INS, Producţia internă de gaze naturale a fost, în primele nouă luni din 2021, de 5,402 milioane tep. Prin comparație, aceasta a fost cu 1,2% (62.800 tep) peste cea din perioada ianuarie-septembrie 2020.
Conform previziunilor recent conturate de experții din cadrul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, în 2021 vom produce, în total, 7,4 milioane tep şi importuri de 2,32 milioane tep, în creştere cu 1,5%, respectiv cu 38% faţă de 2020.
Analiștii au realizat estimări ale producției și pentru anul 2022. Prin urmare, conform acestora, se pare că țara noastră va produce, în anul ce urmează, 7,475 milioane tep (plus 1%) şi importuri de 2,795 milioane tep (plus 20,5%).
Acestea nu sunt singurele noutăți de pe piața românească de gaze naturale. Îți amintesc faptul că, de curând, gazele naturale au devenit subiect de investigație la Comisia Europeană.
„Comisia Europeană a demarat mai multe investigaţii cu privire la activitatea unor companii. Sunt diferite aspecte care se au în vedere: abuzuri de poziţie dominantă şi comportamente anticoncurenţiale pe piaţa energetică”, au afirmat oficialii de la Bruxelles.
Important de menționat este că reprezentanți ai Comisiei Europene au insistat asupra faptului că are indicii conform cărora prețul certificatelor de emisii de carbon s-ar fi reflectat, în mod regretabil în mișcări speculative.