Atenție, români: apare o nouă taxă. Ce vei plăti obligatoriu de acum încolo, dar și cum poți scăpa de aceasta

de: Andrei Simion
12 01. 2021

În 2021, românii trebuie să fie mai atenți ce fac cu produsele pe care le cumpără. Guvernul vrea să accelereze lucrurile cu o nouă taxă în sensul acesta.

La nivelul Uniunii Europene, România reciclează în acest moment doar aproximativ 15% din deșeurile pe care le produce. Ceea ce e infim. Dar de anul acesta România va fi nevoită să plătească o taxă către UE pentru cantitatea de plastic pe care o introduce pe piață și nu o reciclează.

Astfel, un obiectiv al țării, și al oricărui guvern, e implementarea unui sistem de tip garanție – returnare (DRS) în România trebuie să se întâmple cât mai urgent. În acest sens, guvernul condus de Cîţu pregăteşte o nouă hotărâre de guvern pentru introducerea unei „taxe pe ambalaj”. Astfel, pentru fiecare sticlă sau doză cumpărată, românii vor avea de plătit câte 50 de bani.

Cum recuperezi banii?

Vestea bună e că banii vor putea fi recuperaţi. Ca să faci asta, trebuie să duci ambalajele la un aparat special de reciclat.

„Mergeţi cu PET-ul la o maşinărie în care se introduce acel plastic şi acel plastic are cod de identificare şi elemente de identificare că face parte din sistemul naţional de garantare şi returnare. Pet, sticlă şi aluminiu. În afară de produsele lactate, toate produsele care sunt îmbuteliate în aceste ambalaje până la 3 litri. 50 de bani este în primul an.”
Tanczos Barna, ministrul Mediului

Proiectul a trecut de consultarea publică, iar în acest moment vor fi trecute observaţiile în proiectul de HG. Lansarea e programată undeva în primăvară. Miza e ca, până în 2022, să se facă investiţii în automate, logistica care să recicleze din fiecare cătun.

„Aşa cum este gândit acum, în preţul fiecărui produs va fi introdusă garanţia de 50 de bani, care va fi plătită de consumator, acea garanţie ajunge la cel care administrează raftul, la retailer, acesta are un contract cu entitatea care administrează sistemul şi producătorul în momentul în care a vândut produsul către retailer încasează şi el garanţia, plăteşte banii la cel care administrează sistemul. Trebuie să funcţioneze sistemul de colectare.”
Tanczos Barna, ministrul Mediului