Așa îți dai seama care sunt cei mai ”loviți” români de scumpiri: ce s-a întâmplat cu prețul lemnului de foc

de: Alexandru Puiu
08 11. 2021

Un număr record de români se încălzesc și la această oră cu lemne de foc. Cei mai mulți dintre ei sunt săraci sau foarte săraci, iar scumpirile resursei lor principale de încălzire le va face viața și mai dificilă.

Conform unui raport publicat în 2020, aproximativ jumătate dintre gospodăriile din România sau 3,5 milioane se încălzesc cu lemne de foc. În mod previzibil, situația este semnificativ mai gravă în mediul rural, unde Institutul Național de Statistică atrage atenția asupra faptului că discutăm de 80% dintre locuințe sau 2,7 milioane dintre cele menționate mai sus. Din păcate, în timp ce prețul la lemne de foc crește în fiecare an în preajma sezonului rece, creșterea este fabuloasă în 2021.

Prețul la lemne de foc s-a dublat

Este terifiant în ce condiții vor ajunge să trăiască românii în această iarnă din cauza scumpirilor la lemne de foc. Deși vinovații sunt mai puțin relevanți, de fapt, problema este consecința unui cumul de factori. Lista include creșterea prețurilor la energie și gaze, dar și blocajele din administrația silvică. Urmarea este dublarea prețului la lemne de foc.

Anul trecut, pe vremea asta, un metru cub de lemn costa 250 de lei. Acum, discutăm de 500 de lei pentru exact aceeași cantitate. Dacă ești de părere că, între timp, nu s-au dublat salariile sau pensiile românilor în aceleași 12 luni, ai dreptate.

„La munte anul trecut era undeva 250, maximum 300 de lei pe metru cub, acum este în jur de 500 de lei pe metru cub. La câmpie era 400 de lei pe metru cub, acum este 6-700 de lei pe metru cub. La distribuitorii mari din orașe sare și de 800, 900 de lei pe metru cub pentru lemnul de foc paletizat”, a declarat Constantin Tobescu, președinte al Asociației Industriei Lemnului – Prolemn, scrie g4media.ro.

Ca veștile proaste să fie complete, este important de reținut că dintre cele 3,5 milioane de locuințe menționate mai sus, care depind de încălzirea cu lemne, consumul este semnificativ mai mare pentru unii dintre ei. Pe iarnă, în zona de câmpie, conform experților, consumul este de 3-4 metri cubi. În zona de munte, se ard între 10 și 15 metri cubi, din cauza diferențelor semnificative de temperatură, a vântului mai puternic, umezeală și nu numai.

„Pur și simplu, din cauza unei reglementări defectuoase și inaplicabile, s-au scos din piață câteva milioane de metri cubi. Concret, un proprietar care are un hectar de pădure și ar avea dreptul să recolteze 5 metri cubi de lemn de pe proprietatea lui, dreptul lui, uzufructul pădurii, trebuie să se ducă la Ocol, Ocolul să se ducă să-i marcheze, după aia trebuie să se ducă încă o dată Ocolul să-i dea autorizație și să-i predea parchetul, încă o dată ca să-i reprimească parchetul și încă o dată ca să-i taie un aviz. Cineva de la Ocol trebuie să se ducă de patru ori în pădure pentru a-i da omului un document cu care să-și transporte lemnul acasă. Ministerul a reglementat în acest fel, iar această procedură e atât de birocratică și atât de costisitoare de timp și de forță de muncă, încât fizic, nu se poate face”, a declarat Constantin Tobescu, președinte al Asociației Industriei Lemnului – Prolemn.

Partea cea mai tristă este că, chiar și în condițiile menționate mai sus, încălzirea cu lemne este de 2,5 până la 5 ori mai ieftină decât cea pe gaz. Nu contează nici măcar dacă vorbim de încălzire cu lemne de foc brute, paleți sau brichete, mai scumpe, dar cu randament maximal.