Aplicațiile pe care să nu le ai niciodată pe telefon. Experții în securitate cibernetică deja le evită

de: Ozana Mazilu
18 03. 2021

Titlurile știrilor tehnice au fost pline în ultimele săptămâni cu avertismente de rău augur cu privire la încălcarea datelor, aplicații telefonice compromise care amenință să fure informații private din telefonul tău, hackeri în acțiune și altele asemenea, iar lucrurile se vor amplifica în acest sens. Iată care sunt aplicațiile la care să fim atenți în materie de securitate.

Aplicația numită SHAREit este o aplicație care-ți permite să partajezi fișiere cu alți utilizatori care au aceeași versiune pe telefon. În ciuda faptului că a fost numită una dintre cele mai descărcate aplicații în 2019, un raport al companiei de securitate Trend Micro a găsit în aceasta erori de securitate care aparent au rămas nerezolvate timp de câteva luni.

Cercetătorii au spus că versiunea Android a aplicației ar putea să fie folosită pentru deturnarea telefoanelor, precum și pentru a fura date cu caracter personal.

Dincolo de toate acestea, există și multe motive de îngrijorare, chiar și din aplicațiile telefonice legitime, de genul pe care le folosim în fiecare zi și, în general, fără să ne îngrijorăm prea mult despre modul în care ne manipulează datele.

Iată o privire asupra modului în care unele dintre aceste aplicații te spionează sau au capacitatea de a face acest lucru, chiar și fără a fi genul de aplicație ce pare suspectă inițial.

Aceste aplicații sunt un pericol de securitate al telefonului tău

Reader’s Digest a realizat un rezumat al unora dintre aceste aplicații telefonice problematice de care să fii conștient.

Astfel, o aplicație numită CamScanner, este una despre care un expert în securitate cibernetică a declarat că are componente malițioase. Într-adevăr, un raport Kaspersky a menționat că în aplicație au fost găsite programe malware. Aplicația a acumulat zeci de milioane de descărcări din Google Play Store.

Uneori, categoriile de aplicații, în general, merită o atenție suplimentară. CEO-ul TechLoris, Shayne Sherman, a declarat că mai multe aplicații meteorologice, de exemplu, s-au dovedit a transporta troieni și diverse programe malware și, în esență, îi păcălesc pe oameni să împartă informații sau să renunțe la prea multe permisiuni, spunând că este necesar pentru a face ca raportul meteo să fie mult mai precis.

În schimb, Sherman îți recomandă să urmărești, pur și simplu, prognozele meteo ale site-urilor locale de știri, ca alternativă la aplicațiile meteo generice.

O altă categorie care a inclus în trecut aplicații problematice: aplicațiile cu lanterne. Vicepreședintele ExpressVPN, Harold Li, a declarat pentru Reader’s Digest că „aplicațiile gratuite pentru lanterne reprezintă deseori riscuri mari de securitate cibernetică. Multe dintre aceste aplicații sunt gratuite, dar deseori solicită permisiuni, cum ar fi înregistrarea audio și informații de contact, pentru a funcționa în mod corespunzător”.

Trebuie să fii mai atent la ce aplicații descarci din magazinele smartphone-ului tău

Aici trebuie să te întrebi de ce o aplicație cu lanternă trebuie, de exemplu, să acceseze contactele mele – mai ales atunci când funcția principală este să furnizeze doar o lumină? Unele aplicații de lanternă Android solicitau până la 77 de permisiuni de la utilizator (și, în plus, majoritatea smartphone-urilor moderne includ oricum funcționalitatea lanternei, evitând nevoia unei aplicații separate pentru acest lucru).

Familia de aplicații Facebook este, de asemenea, menționată în acest raport ca o categorie proprie, deoarece acestea includ aplicația principală Facebook, precum și Instagram, Facebook Messenger și WhatsApp deținut de Facebook.

De exemplu, Instagram „solicită mai multe permisiuni care includ, dar nu se limitează la modificarea și citirea contactelor și a conținutului stocării tale, localizarea telefonului, citirea jurnalului de apeluri, modificarea setărilor sistemului și acces complet la rețea”, potrivit lui Dave Salisbury, director al Universității din Dayton Center for Cybersecurity and Data Intelligence.

Între timp, atât versiunile iOS cât și cele Android ale WhatsApp au fost vizate de exploit-uri care implică trimiterea unui mesaj pe care destinatarul îl deschide și apoi, fără să știe, destinatarul permite unui atacator să aibă acces la toate lucrurile la care are acces WhatsApp, cum ar fi lista de contacte pentru cameră și telefon.

În concluzie, “Caveat emptor” nu este doar o frază în latină care sună cumva. Sensul său, „cumpărător, ferește-te”, este un sfat solid care ar trebui să se extindă la deciziile pe care le luăm cu privire la ceea ce permitem sau nu smartphone-urilor noastre. Din păcate, nu suntem destui care fac asta astăzi.