Aplicația spyware folosită la nivel înalt: președintele urmărit cu Pegasus

de: Cojocaru Cristian
21 07. 2021

Aplicația spyware a grupului NSO ar fi putut fi utilizată pentru supravegherea politicineilor de nivel înalt din întreaga lume. Ultimele rapoarte arată că acest program ar putea include și mai mulți șefi de stat.

De ani de zile, firma de supraveghere israeliană a fost acuzată că și-a vândut spyware-ul către guverne corupte, permițându-le astfel să spioneze disidenți politici, avocați pentru drepturile omului și jurnaliști. Aceste acuzații au câștigat atenție la nivel mondial în ultimele zile. Totuși, odată cu lansarea „The Pegasus Project”, o investigație a fost realizată de un consorțiu internațional de jurnaliști și cercetători cu privire la proliferarea globală a malware-ului comercial al firmei.

Cheia anchetei a fost o listă cu aproximativ 50.000 de înregistrări telefonice, care, potrivit reporterilor și cercetătorilor, ar putea reprezenta ținte sau potențiale ținte de supraveghere prin intermediul produsului spyware marca Pegasus. Acum, se arată că aceste numere de telefon aparțin și a unor șefi de stat, inclusiv prim-miniștri și regele Marocului.

„Noile dovezi descoperite de Proiectul Pegasus au arătat că numerele de telefon pentru 14 șefi de stat, inclusiv președintele francez Emmanuel Macron, pakistanezul Imran Khan și sud-africanul Cyril Ramaphosa, precum și sute de oficiali guvernamentali, au fost selectați ca oameni de interes de către clienții companiei NSO Group ”, a declarat organizația marți.

The Washington Post raportează că niciunul dintre telefoanele aparținând liderilor mondiali nu a fost examinat criminalistic pentru a găsi urme de Pegasus, dar că „testele altor telefoane de pe listă au găsit dovezi ale unei tentative sau a unui succes de intruziune a spyware-ului”.

„Știm de multă vreme că activiștii și jurnaliștii sunt țintele acestei piraterii a telefoanelo, dar este clar că nici cei de la cele mai înalte niveluri de putere nu pot scăpa de sinistra răspândire a programelor spion ale NSO”, a declarat secretarul general al Amnesty International, Agnes Callamard.

Aplicația spyware a fost folosită pentru a spiona anumiți șefi de stat

Afirmațiile, care reprezintă o escaladare semnificativă a aparentului scandal, au inspirat în mod firesc scandal și alarmă în întreaga lume. Marți, Franța a anunțat că va începe o anchetă cu privire la cererile de spionaj. Palatul Elisei a proclamat: „Toată lumina va fi aruncată asupra acestor dezvăluiri de presă. Anumite victime franceze au anunțat deja că vor întreprinde acțiuni în justiție și, prin urmare, vor fi lansate anchete judiciare. ”

În Israel, s-a format o așa-numită „echipă de control al daunelor” pentru a aborda consecințele din vâltoarea presei, relatează Axios. Un înalt oficial israelian a declarat presei că acuzațiile reprezintă „o criză foarte substanțială” și că guvernul ar putea fi nevoit să „verifice dacă rapoartele despre NSO justifică o schimbare a politicii noastre privind exportul de tehnologie cibernetică ofensivă către alte țări”.

Între timp, NSO a continuat să nege acuzațiile, respingând acuzațiile ca fiind „revoltătoare și departe de realitate”. Duminică, firma a făcut o altă declarație prin intermediul grupului de afaceri americane Mercury Public Affairs în cadrul căreia a încercat să discrediteze memoria cache utilizată în investigațiile recente:

„Lista nu este o listă a țintelor Pegasus sau a potențialelor ținte . Numerele din listă nu sunt în niciun fel legate de grupul NSO. Orice afirmație conform căreia un nume din listă este în mod necesar legat de o țintă Pegasus sau de o țintă potențială este eronată și falsă. ”