ANAF se laudă cu digitalizarea, dar s-ar putea să te bufnească râsul: ce este ”metoda revoluționară”

de: Alexandru Puiu
17 08. 2021

ANAF este o instituție a statului ancorată în birocrație, teancuri masive de hârtii, dosare cu șină și copii la xerox împreună cu originalul. Dacă tot a făcut un pas infim spre digitalizare, aproape că era ciudat să nu se laude cu asta.

Majoritatea românilor depinde ANAF. Indiferent dacă ești persoană fizică sau juridică, la un moment dat, trebuie să interacționezi cu instituția de fiscalizare a statului român. Poate ți-a fost greșit un impozit și trebuie să plătești niște bani, poate ai depășit încasări pe drepturi de autor de echivalente cu 12 salarii minime și ai nevoie să completezi declarația unică. Pentru acestea și multe altele, ar fi bine să-ți creezi un cont în Spațiul Privat Virtual sau SPV.

Performanța ANAF cu care nu ai fi mândru

Oficialii de la fisc sunt foarte încântați de faptul că românii au ales să se înregistreze online în Spațiul Privat Virtual folosind o „metodă revoluționară”, prin Zoom. Conform unui comunicat al ANAF, 30.000 de contribuabili persoane fizice au optat pentru identificarea vizuală online iar, în medie, inspectorii au „identificat 16 persoane fizice în fiecare oră, din august 2020, momentul operaționalizării acestei metode și până în prezent”.

Ca referință, conform datelor furnizate de ANAF, Spațiul Privat Virtual este un serviciu gratuit, disponibil 24/24, prin intermediul căruia contribuabilii depun declarații, cereri, solicită documente, verifică situația fiscală proprie ș.a. Pentru a-l accesa, persoanele fizice sau juridice, care dețin certificat digital calificat, pot solicita înregistrarea ca utilizator SPV. În plus, persoanele fizice care nu dețin un astfel de certificat pot cere înregistrarea și pe bază de nume de utilizator și parolă, după identificarea vizuală.

Soluția tradițională pentru crearea unui cont în SPV implica un drum la ANAF. În pandemie, pentru a se înregistra în Spațiul Privat Virtual din confortul căminului, persoanele fizice care își doreau să se autentifice cu nume de utilizator și parolă au avut posibilitatea să opteze pentru identificarea la distanță prin “identificare vizuală online”. Nu în ultimul rând, aprobarea înregistrării în SPV se poate realiza și pe baza verificării numărului unui document emis de Ministerul Finanțelor și/sau ANAF.