Cum ai putea scăpa de amendă dacă nu ai polița RCA la tine: decizia care interesează orice șofer

de: Ciprian Ioana
16 06. 2021

O decizie a unei instanțe din țară ar putea crea un precedent pentru toți șoferii care au o poliță RCA valabilă, dar nu o pot prezenta polițistului care-i oprește în trafic.

Judecătoria Alba Iulia a venit cu o decizie care ar putea reprezenta un precedent pentru toți șoferii care au o poliță RCA validă, dar nu o pot prezenta și nici nu pot face dovada plății.

Judecătorii au anulat o amendă de 870 lei aplicată de Poliția Rutieră unui șofer care, oprit în trafic pentru că depășise viteza legală, nu avea asupra lui polița RCA nici în format fizic și nici în format electronic.

În aceste condiții, agentul constatator a decis să-l amendeze pe șofer și pentru depășirea vitezei, dar și pentru că nu avea polița RCA la el, deși, în acest ultim caz, nu era în afara legii.

Cum ai putea scăpa de amendă dacă nu ai polița RCA la tine

Magistrații au stabilit că polițistul care a aplicat amenda trebuie să caute o altă soluție pentru a verifica dacă șoferul respectic avea, într-adevă, o poliță validă. În motivarea deciziei se arată că „agentul constatator trebuia să recurgă la o modalitate de verificare alternativă și nu să se limiteze la constatarea neprezentării poliței de către petentul oprit în trafic”, scrie profit.ro.

Sancțiunea referitoare la depășirea vitezei nu a fost anulată.

”În ceea ce privește cea de a doua contravenție reținută în sarcina petentului, potrivit articolului 147, aliniatul 1, punctul 1 din HG nr. 1391/2006, conducătorul de autovehicul sau de tramvai este obligat să aibă asupra sa actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare și, după caz, atestatul profesional, precum și celelalte documente prevăzute de legislația în vigoare”, arată judecătorii.

Nu se menționează, așadar, nimic de polița RCA. Important e ca ea să fie valabilă la momentul controlului și, dacă șoferul nu o are asupra sa, atunci polițistul ar trebui să verifice dacă aceasta există sau nu.

Polița de asigurare nu este enumerată în mod expres printre documentele ce trebuie prezentate polițistului rutier. Astfel, conform aliniatului 2 al articolului 35 din OUG nr. 195/2002, participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum și alte documente prevăzute de lege.