Amendă de 500 de lei instant, dacă faci asta cu mașina ta. Este total interzis pentru toți șoferii gestul aparent nevinovat

de: Alexandru Puiu
24 11. 2021

Când vine vorba de legislația auto din România, există foarte multe necunoscute pentru șoferi. Gesturi aparent nevinovate te pot costa scump. La prima vedere, crezi că faci economie. Din păcate, s-ar putea să ajungi la o amendă usturătoare.

Foarte mulți șoferi români aleg să-și spele mașina în fața casei sau a blocului. Faci un pic de economie, poate ești convins că ți-o cureți mai bine decât la spălătorie și ești mai atent la detalii decât orice altcineva. În realitate, gestul tău are mari șanse să se reflecte într-o amendă de până la 500 de lei. Nici măcar nu trebuie să te prindă Poliția, este suficient să ai un vecin binevoitor.

Legea este clară, amendă de până la 500 de lei

În România, este interzisă spălarea mașinii pe domeniul public, pe stradă, pe marginea drumului, chiar și în fața casei. Chiar dacă tot mai mulți români aleg această variantă, dacă sunt prinși, legislația din țara noastră nu lasă loc de interpretări când vine vorba de acest gest nevinovat.

Nu faci economie. Mai mult decât atât, riști o amendă de până la 500 de lei. Mai bine te duci la o spălătorie self-service, cumperi niște jetoane și ți-o speli singur într-un spațiu special amenajat, dacă nu ai încredere într-un profesionist.

În privința istoricului acestei prevederi, interdicția de a spăla mașina pe domeniul public este prevăzută într-o Hotărâre din 2010. Aceasta din urmă se referă la menținerea curățeniei pe domeniul public. Ca referință, este interzisă și se consideră contravenție, răspândirea sau deversarea directă pe sol (domeniul public ori în locuri publice, terenuri virane, spații verzi, etc.) a apelor uzate menajere, a celor de la spălarea balcoanelor și teraselor, de la cișmelele imobilelor, precum și a celor rezultate din spălatul mașinilor de orice tip”.

În respectiva lege, se face diferența între persoanele fizice și cele juridice. Astfel, riști o amendă între 200 și 500 de lei dacă ești un cetățean obișnuit sau chiar și până la 1000 de lei, în situația în care ai firmă.