Amazon ”rezolvă” problema condițiilor de lucru inumane: înlocuiește angajații cu roboți

de: Ciprian Ioana
14 06. 2021

Amazon e un gigant care nu de puține ori a fost acuzat că-și forțează angajații să lucreze în condiții inumane. Acum, ar vrea să rezolve asta cu ajutorul tehnologiei.

Amazon vrea să rezolve mai multe probleme din depozitele sale cu ajutorul roboților. Din motive de securitatate și nu numai, compania a oferit câteva detalii legate de noii roboți care vor veni în sprijinul angajaților din depozite.

Compania testează în această perioadă trei roboți autonomi, care să transporte produse și obiecte de mari dimensuni în depozite. E vorba de Bert, Scooter și Kermit. Iată ce știu să facă aceștia.

Amazon se ajută de roboți

„Bert” se poate deplasa liber în jurul unui depozit pentru a transporta diverse mărfuri,  „Scooter” se comportă asemenea unui tren, în timp ce „Kermit” se ocupă de scoaterea cutiilor goale. Mai mult, e responsabil cu etichetarea.

Amazon se așteaptă să se folosească de Scooter în cel puțin un depozit până la sfârșitul anului 2021 și testează deja Kermit în câteva unități. Nu se știe când va fi pus la treabă și Bert.

Nu e pentru prima dată când compania apelează la roboți pentru a ușura munca angajaților din depozite și nu numai.

Robotul prototip „Ernie” își folosește brațul pentru a apuca obiecte de pe rafturi, astfel încât lucrătorii să nu fie nevoiți să se întindă sau să se aplece. Amazon folosește, de asemenea, software-ul de captare a mișcării pentru a studia sarcinile tipice din depozit. Astfel, poate gândi un proces automatizat pentru reproiectarea echipamentelor și a fluxurilor de lucru.

Amazon speră să reducă astfel numărul accidentelor de muncă. Planul ar reducerea la jumătate a „incidentelor care pot fi înregistrate” până în 2025.

Eforturile ar putea ajuta la reducerea accidentelor, dar ele vin și-n contextul în care angajații s-au plâns de condițiile de muncă și de politicile extrem de aspre ale gigantului fondat de Jeff Bezos. Statul New York a acuzat Amazon nu numai că a ignorat siguranța COVID-19, de exemplu, ci că a venit cu măsuri dure împotriva salariaților care și-au exprimat îngrijorarea.