Ai ”contribuit” în liceu și în generală, iar acum se amendează: cât ”costă” fondul clasei
Parlamentarii USR-PLUS au întocmit un proiect de lege controversat, care vizează sistemul public de învățământ din țara noastră.
Conform inițiatorilor proiectului inedit, colectarea de bani pentru fondul clasei va fi considerată contravenție și se va pedepsi conform legii, cu amendă între 1000 și 2000 de lei.
Atenție: Acest proiect de lege se află, momentan, în stadiul de propunere. Pentru a intra în vigoare, trebuie să fie adoptat de Parlament, promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial al României. Joi, proiectul de lege a fost depus în Parlament și va urma cursul pentru legiferare. Rămâne de văzut dacă va fi adoptat și dacă va intra în vigoare.
USRL-PLUS: „Practica strângerii ilegale de bani de la părinți și copii să fie eliminată și pedepsită”
Reprezentanții USR-PLUS se declară ca fiind categoric împotriva practicii prin care profesorii strând bani de la elevi pentru așa-zis-ul fond al clasei, bani din care se cumpără diverse lucruri necesare activităților didactice, pentru care școala nu alocă fonduri.
„Am depus astăzi în Parlament o nouă inițiativă legislativă în care solicit ferm ca practica strângerii ilegale de bani de la părinți și copii să fie eliminată și pedepsită. Prezenta modificare legislativă introduce o nouă sancțiune cu caracter contravențional care poate fi constatată și aplicată de ofițerii sau agenții de poliție competenți din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Anticipăm faptul că aceste modificări legislative propuse vor duce la o corijare definitivă a modului în care elevii, părinții, dascălii, personalul din toate unitățile de învățământ și chiar factorul politic, văd și înțeleg obișnuința de a solicita, în mod regulat, la intervale de timp repetate, sume de bani pentru a putea oferi elevilor o educație adecvată în cele mai bune condiții”, a scris pe Facebook deputatul USR-PLUS Filip Hăvârneanu, inițiator al legii.
Totuși, propunerea legislativă a celor de la USR-PLUS are deja corespondent în legislația actuală. După cum prevede Regulamentul- cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, este interzisă şi constituie abatere disciplinară implicarea copiilor/elevilor sau a personalului din unitatea de învăţământ în strângerea şi/sau gestionarea fondurilor.
Președintele Federației Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar, Iulian Cristache, crede că „proiectul este o prostie”.
„Proiectul este o prostie, ceva de genul „să apărem în presă și să ne vedem pozați”. Ai pretenții de la parlamentari, au comisii de specialitate, au consilieri care ar trebui să aibă habar. Deci în acest moment se interzice colectarea de fonduri prin consiliile reprezentative ale părinților, scrie negru pe alb în Regulamentul de Organizare și Funcționare. Orice scrie în lege are caracter obligatoriu. La fiecare inceput de an regulamentul și statutul unității de învățământ este discutat cu părinții la fiecare clasă”, susține Cristache.