Acord istoric la G20: ce au convenit țările în legătură cu impozitul minim global

de: Ciprian Ioana
12 07. 2021

Statele G20 au ajuns la un acord istoric referitor la impozitarea multinaționalelor.

Grupul G20, care reunește 20 de economii dezvoltate şi emergente, a ajuns la un acord istoric. În urma întâlnirii, statele au convenit ”asupra unei arhitecturi fiscale internaţionale mai stabile şi mai echitabile”, care stabileşte la nivel mondial un impozit ”de cel puţin 15%” pe profitul multinaţionalelor.

E o decizie care completează, de fapt, consensul obținut recent și în cadrul OCDE. 

Acord istoric la G20

Miniştrii de finanţe din ţările G20, care au participat vineri şi sâmbătă la o reuniune la Veneţia, au venit și cu un apel către 8 din cele 139 de state ale grupului de lucru al Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care nu au fost de acord cu o cotă de impozitare minimă la nivel global.

G20 solicită de asemenea acestui grup de lucru (denumit ”cadru incluziv” OCDE-G20) ”să trateze rapid problemele restante” şi să prezinte ”un plan detaliat pentru implementarea a doi piloni” ai acordului până la următoarea reuniune a G20 din luna octombrie.

”Pilonul 1” al acordului constă în redirecţionarea unei părţi a impozitului pe profit plătit de multinaţionale către ţările denumite ”de piaţă”, adică ţările unde-şi desfăşoară activităţile. Aşadar, impozitul nu va mai fi datorat doar acolo unde multinaţionalele şi-au înregistrat sediile şi reuşeau astfel prin practicile de optimizare fiscală să plătească impozite mai mici.

Sunt avute în vedere mai ales companiile cu cifre de afaceri la nivel mondial de peste 20 de miliarde de euro şi cu o rată a profitului de peste 10%. Obiectivul este ca societăţile multinaţionale şi în special acelea din sectorul digital, care au beneficiat mult de pe urma pandemiei, să nu mai plătească impozite derizorii în raport cu veniturile lor.

”Pilonul 2” corespunde stabilirii unui impozit efectiv minim de cel puţin 15% asupra profitului companiilor multinaţionale. Un stat va putea taxa profiturile obţinute în străinătate de o companie înregistrată în acel stat de origine dacă ea a fost impozitată în străinătate cu un procent inferior acestui prag minim, pentru a fi compensată astfel diferenţa.

Cine nu e de acord

Un mic grup de ţări, însă, din care fac parte Irlanda şi Ungaria – foarte reticente faţă de propunerea agreată și la G20, cu privire la un impozit minim de 15%, nu a semnat declaraţia. Guvernul irlandez, prin vocea ministrului de Finanţe Paschal Donohoe, a lăsat loc de înțelegere și a anunţat că ”susţine în ansamblu” acest acord şi că are ”ca obiectiv să găsească o soluţie ca Irlanda să-l poată susţine”.

China, a cărei poziţie era foarte aşteptată, dar şi alte ţări considerate în general paradisuri fiscale au aderat la acord.

Elveţia a aderat – cu anumite condiţii -, a anunţat Departamentul federal elveţian al Finanţelor, subliniind că această ţară alpină cere ca ”intersele ţărilor mici inovatoare să fie atent luate în calcul în formularea finală a regulilor şi ca procedurile legislative ale ţărilor respective să fie respectate la implmentare”.

România a fost de acord cu propunerea, dar e de menționat că impozitul pe venit este de 16% în țara noastră, adică mai mare deja decât pragul cerut.