Aceste studente au inventat o bacterie care mănâncă plastic din oceane și îl transformă în apă: cum ajută în lupta contra încălzirii globale

de: Ozana Mazilu
05 09. 2021

Contaminarea ridicată din mări și oceane este o problemă majoră pe planetă. După cum indică studiile, vom avea consecințe grave. Iată că o bacterie ne-ar putea ajuta în acest sens.

În anul 2050 vom avea mai mult plastic decât pești în apele oceanelor. Prin urmare, există numeroși indivizi care încearcă să creeze soluții pentru această problemă.

Această bacterie “mănâncă” plasticul

Astfel, niște studente au creat o bacterie care “mănâncă” plasticul din oceane și îl transformă în apă. A fost realizată de studentele Jeanny Yao și Miranda Wang care au obținut o finanțare de patru sute de mii de dolari, potrivit Sciphysics.com.

Ele au câștigat cinci premii datorită acestei invenții, au devenit celebre, fiind cele mai tinere care au câștigat premiul științei Perlman. Micile organisme microscopice schimbă plasticului în dioxid de carbon și apă în doar 24 de ore. Inovația este utilizată în două moduri diferite: pentru a curăța țărmurile mării și, în plus, pentru a livra materiale brute pentru îmbrăcăminte.

„Este, practice, dificil, dacă nu imposibil, să-i faci pe oameni să renunțe la utilizarea plasticului. Așa că avem nevoie de inovație pentru a reduce cât de mult putem acest material și ca totul să devină biodegradabil”, spune Miranda Wang.

Drone și roboți subacvatici creați la Cluj: cum vor să rezolve poluarea oceanelor

Și clujenii au făcut un pas important în acest sens: au creat drone și roboți subacvatici, ca să curețe apele lumii.

Astfel, la Cluj s-a creat primul sistem robotic inteligent de curățare a oceanelor. Cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Cluj, împreună cu alți șapte parteneri europeni, vor să salveze oceanele planetei noastre, conform Mediafax.

În prezent, colectarea deșeurilor de pe fundul oceanelor se face prin sisteme învechite, costisitoare și adesea periculoase pentru scafandri. Prin acest sistem cu roboți, oamenii de știință vor să schimbe acest mod de lucru.

Iată cum funcționează robotul care curăță apele. În primul rând, robotul de la suprafață este conectat prin două cabluri ombilicare de roboții subacvatici. Apoi, există un roboțel mai mic ce scanează după deșeuri, iar un robot mai mare adună gunoaiele și le pune într-un coș. Drona, pe de altă parte, încearcă și ea să detecteze deșeurile.