Aceste insecte au ajuns în România și trebuie să te ferești de ele: cât de periculoși sunt „tigrii platanului”

de: Ozana Mazilu
01 07. 2021

Vara, pe cât de frumoasă este, pe atât e de plină de insecte mai mult sau mai puțin dăunătoare. Pe lângă țânțarii care îți dau târcoale vara, în țara noastră au ajuns „tigrii platanului”. Iată cât de periculoase sunt aceste insecte și de ce ar trebui să te ferești de ele.

În fiecare vară presa din România se umple de articole îngrijorate referitoare la „invazia de tigrii platanului” niște insecte care au ajuns în Europa în mod accidental și care în realitate nu prea pot face rău oamenilor. „Insectele confundă pielea oamenilor cu suprafețele frunzelor de platan”, explică specialistul entomolog Elena Iorgu, citată de Hotnews.

În 2017 și 2018 în presă au apărut peste o sută de articole care semnalau faptul că bucureștenii erau mușcați, înțepați și torturați de acești „monștri” minusculi din specia Tigrul platanului (Corythucha ciliata). De fapt, această invazie nu are loc vară de vară doar în Capitală, existând multe articole care vorbesc de oameni care se plâng de aceste insecte și în alte orașe precum Timișoara, Arad, Oradea, Baia Mare sau Sibiu.

Aceste insecte nu sunt periculoase pentru oameni

Majoritatea articolelor descriu în termeni exagerați „chinurile” prin care trec cei mușcați de tigrul platanului și nu de puține ori susțin că orașele sunt terorizate de aceste invazii. Adevărul este că foarte multă lume nu cunoaște prea multe lucruri despre aceste insecte care, în lunile iunie și iulie, își fac apariția în număr foarte mare prin orașe și încep să piște în stânga și-n dreapta.

„Tigrul platanului sau Corythucha ciliata, cum este denumirea ei științifică, este o specie de hemiptera, o ploșniță din familia Tingidae, care se hrănește cu seva din frunzele platanului. Această specie este invazivă, producând daune destul de mari pe platanii ornamentali plantați în orașe”, spune specialistul.

Specia nu este una autohtonă, ci este originară din America de Nord, din jumătatea estică a continentului (estul SUA și al Canadei), și se hrănește, în general, doar cu seva speciilor de platani și este recunoscută ca un dăunător al acestora încă de la începutul secolului al XX-lea în America de Nord.

Denumirea de „tigrul platanului” este adoptată de majoritatea țărilor latine și vine de la faptul că această specie are pete maronii pe fond albicios ceea ce îi dă un aspect tigrat. Tigrii platanului sunt aduși în România pe haine, obiecte sau pe puieții de platani.

„Insecta nu este periculoasă pentru om. De asemenea, nu se cunoaște ce microorganisme sau paraziți poate transmite la oameni. În schimb, la platani C. ciliata poate provoca uscarea și căderea frunzelor acestora, cauzând chiar moartea arborilor”, adaugă Elena Iorgu.