Acest spital din România face ceva unic pentru pacienții care au avut COVID

de: Mădălina Bahrim
17 03. 2021

Pe măsură ce pandemia de coronavirus evoluează, iar noi petrecem o perioadă din ce în ce mai îndelungată sub auspiciile crizei sanitare, spitalele din România încep să descopere noi metode de a veni în sprijinul pacienților infectați cu noul tip de coronavirus.

La Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” Timişoara, specialiștii de aici au pus pe picioare un program unic în țara noastră.

Acesta e dedicat pacienților care au suferit de Covid-19 și care au rămas cu sechele în urma bolii.

Aici, pacienții pot beneficia de asistenţă medicală terapeutică pentru recuperarea şi îmbunătăţirea capacităţii pulmonare, într-un program complex de recuperare post-Covid-19.

Programul începe cu o „reeducare respiratorie”

„La pacienţii post-COVID, modelul respirator se schimbă. Ei trec de la o respiraţie normală, eficientă, la una superficială, ineficientă. Ei respiră foarte scurt, ineficient, superficial, iar programul de recuperare pentru aceşti pacienţi va începe cu o reeducare respiratorie. Învăţăm pacientul cum să respire corect. Programele de reabilitare respiratorie includ exerciţii de forţă, de anduranţă şi exerciţii de gimnastică respiratorie”, afirmă, într-un comunicat remis marţi, AGERPRES, dr. Alexandru Crişan, kinetoterapeut al Spitalului „Victor Babeş” Timişoara.

Pacienții beneficiază aici de tratamente complexe, dar mai ales personalizate, care îi ajută să depășească sechelele cu care au rămas în urma infecției. În funcție de starea de sănătate a pacienților internați aici, tratamentele se pot desfășura pe o perioada de două, până la patru săptămâni.

„Toţi pacienţii care au trecut printr-o formă moderată de boală resimt oboseală luni de zile după boală. Ei spun că nu mai pot urcă scările ca înainte, nu mai pot avea aceleaşi activităţi zilnice ca înainte şi, atunci, pacienţii trebuie să facă aceste exerciţii de recuperare respiratorie”, explică Alexandru Crişan.

Prin tratamentul complex aplicat de specialiști, se contribuie la îmbunătăţirea respiraţiei, reducerea dispneei şi creşterea forţei musculare, mai ales la nivelul membrelor inferioare.

„Pentru cei cu forme severe, recuperarea la domiciliu este extrem de dificilă. Îşi revin destul de greu”

Specialiștii atrag atenția că pacienții care au suferit de o formă severă de Covid-19 își revin „destul de greu”, iar „recuperarea la domiciliu este extrem de dificilă”, prin urmare se impune un tratament de specialitate.

„Atunci când vin în clinica noastră cu kinetoterapeut, cu medici specializaţi în explorări funcţionale, biologice, în care au loc consulturi interdisciplinare cu celelalte specialităţi, pacienţii beneficiază de un tratament complex. Nu este suficientă doar o gimnastică medicală, aşa cum fac unii dintre ei acasă. Când vin la noi, sunt dependenţi de oxigen, cei mai mulţi vin într-un scaun cu roțile, necesită debite mari de oxigen, undeva la 30 de litri, şi nu pot să coboare singuri la marginea patului. Noi cu asta începem – îi ajutăm să facă primii paşi. Acasă, fără ajutor specializat, este destul de greu să obţină aceste progrese”, adaugă coordonatorul Compartiment Recuperare Medicală Respiratorie a spitalului, pneumolog Camelia Corina Pescaru.

La finalul procedurilor, pacienților li se îmbunătățește calitatea vieții, a sănătății, afectate de infecția cu noul tip de coronavirus. Pacienții pot să respire mai bine și au o rezistență crescută la efort, depășind traumele lăsate în organism de coronavirus.