Acest plasture este, de fapt, un vaccin pe care ți-l faci singur fără probleme

de: Răzvan Băltărețu
07 03. 2021

Să ai un vaccin sau un medicament administrat printr-un plasture nu-i o noutate. Dar o echipă a dezvoltat un vaccin pe care să ți-l administrezi singur printr-un astfel de mecanism, ceea ce ar putea schimba considerabil felul în care ne tratăm în viitor.

Plasturele dezvoltat de Matsuhiko Nishizawa, profesor la Universitatea Tohoku, Japonia, administrează medicamentul prin micro-ace. Plasturele este alimentat cu o bio-baterie, care generează electricitate la suprafața pielii prin folosirea unor enzime, conform Japan Times. Creatorul acestuia e optimist că, în viitor, acesta ar putea fi foarte bine folosit și pentru vaccinuri anti-COVID.

Avantajul acestui plasture e că permite absorbția unui vaccin sau medicament mai rapid decât plasturii existenți în prezent.

„Vrem ca oamenii să-și administreze singuri în viitor noile vaccinuri împotriva coronavirusurilor și altor tipuri de vaccinuri. Fac tot ce pot pentru ca această tehnologie să fie utilizată pentru vaccinările COVID-19”.
Matsuhiko Nishizawa

Plasturii sunt parte din viitorul medicinei

În prezent, plasturii de acest fel sunt folosiți în tratarea durerilor de cap sau pentru reducerea durerii la nivel local. Principiul de funcționare e același: injectează doză limitată și fac asta automat odată aplicați, nu e nevoie de asistență activă din partea unui medic.

Ce propune Nishizawa e utilizarea electricității, astfel încât micro-acele să permită administrarea unei cantități mai mari de medicament și mai repede. Pe cât de promitățor e însă proiectul e puțin probabil să devină și un avantaj în lupta anti-COVID.

Iar această creație are deja concurență. În ianuarie a fost dezvăluit primul „plasture inteligent” care funcționează ca un vaccin anti-COVID. Acesta e dezvoltat de britanici. Dispozitivul de unică folosință din silicon folosește micro-acele pentru a administra vaccinul și pentru a monitoriza cât de bine funcționează.

„La ce ne așteptăm ca răspuns la autoadministrarea acestui plasture? Vrem să vedem producția de imunoglobuline pe care dispozitivul o va putea detecta. Acest dispozitiv de administrare al vaccinului cu costuri reduse va asigura o revenire în siguranță la muncă și gestionarea focarelor ulterioare de COVID-19”.
Dr. Sanjiv Sharma