Acest nou experiment cu viteza luminii ar putea revoluționa călătoria în timp

de: Ozana Mazilu
24 05. 2021

Cercetătorii de la Laboratorul Național Lawrence Livermore și de la Universitatea din Rochester au revoluționat aparent limita de viteză universală. La ce ajută acest experiment cu viteza luminii.

La 186.000 de mile pe secundă, fotonii sunt cele mai rapide particule în mișcare din universul cunoscut. Și setează un standard destul de dur în timpii de călătorie. Acum, oamenii de știință au reușit aparent să “spargă” viteza luminii cu impulsuri trimise prin plasm[ fierbinte. Și totul se încadrează în legile fizicii, viteza.

Cercetătorii de la Lawrence Livermore National Lab și de la Universitatea din Rochester au folosit plasma pentru a pune “frânele” pe undele ușoare, ca să spunem așa, precum și pentru a le accelera cu 30% mai repede.

În timp ce undele de lumină individuale au călătorit la viteza lor obișnuită, refracția de la câmpurile plasmei și lumina polarizată de la un laser au făcut ca trăsăturile lor să-și schimbe forma. Și creșterea și căderea ritmică a grupului de unde de lumină să pară că schimbă viteza.

Descoperirea nu înseamnă că am spart codul călătoriilor interstelare, dar ar putea deschide calea pentru un nou tip de lasere. Utilizarea fluxurilor de plasmă pentru a modifica caracteristicile luminii ar putea împiedica deteriorarea materialelor optice în stare solidă ale unor lasere la niveluri mai ridicate de energie. Constatările experimentului au fost publicate în „Physical Review Letters”.

Cât de probabil ar fi să reușim să călătorim mai repede decât viteza luminii?

Ecuațiile de câmp ale teoriei relativității generale ale lui Einstein spun că este posibilă deplasarea mai rapidă decât cea a luminii (FTL), așa că niște cercetători lucrează pentru a vedea dacă o unitate în stil Star Trek sau poate un fel de gaură de vierme artificială ar putea fi creată prin tehnologia aceasta..

Dar, chiar dacă ar fi fezabil, este posibil ca proiectele pentru un sistem FTL să fie cu mult mai înaintea unei nave funcționale, așa cum desenele lui Leonardo da Vinci cu mașinile zburătoare din secolul al XVI-lea au fost înaintea Wright Flyer din 1903. Dar acest lucru nu trebuie să fie un impas împotriva zborului interstelar uman în secolul următor. În lipsa călătoriilor FTL, există tehnologii în lucru care ar putea permite expediții umane către planete care orbitează unele dintre cele mai apropiate stele.

Cu siguranță, fezabilitatea unor astfel de misiuni va depinde de factori geopolitici și economici. Dar va depinde și de distanța până la cea mai apropiată exoplanetă asemănătoare Pământului. Situat la aproximativ 4,37 ani lumină distanță, Alpha Centauri este cel mai apropiat vecin al Soarelui. Astfel, ficțiunea științifică, inclusiv Star Trek, a conceput-o ca fiind prima destinație interstelară a umanității.