Acest material care provine din „vremurile biblice” tocmai a fost descoperit

de: Ozana Mazilu
01 02. 2021

Arheologul Naama Sukenik a numit descoperirea unei bucăţi de material de culoare mov drept „foarte captivantă şi importantă”. Arheologii cred că această culoare rară era purtată de regii David şi Solomon, ba chiar şi de Iisus Hristos.

Bucata de pânză a fost descoperită în urma unor săpături la un sit din Timna, la aproximativ 220 de kilometri în sudul Ierusalimului, cunoscut ca „dealul sclavilor”, informează Adevărul, citând BBC.

„În antichitate, ţinutele mov erau asociate nobililor, preoţilor şi, evident, regilor”, a spus arheologul mai sus citat. „Această nuanţă de mov este minunată, iar faptul că nu s-a decolorat, ţinând cont şi de dificultatea de a produce vopseaua, deoarece se găseşte în canităţi mici în moluşte, o face cu atât mai valoroasă. Uneori costa mai mult decât aurul”, a mai spus cercetătorul.

Până acum, culoarea mov a fost găsită în scoici de moluşte şi fragmente de ceramică, nu şi pe materiale ţesute. Datarea cu carbon a materialului a arătat că framentul a fost vopsit cu aproximativ o mie de ani înaintea lui Hristos, pe vremea când ar fi domnit regele David, urmat de fiul rău, regele Solomon.

Acest material transparent e făcut din lemn, oricât de greu ți-ar fi să crezi

Acesta este alt material surprinzător care ar putea să tea jute în casă. Încălzirea, dar și răcirea unei case sunt costisitoare, iar materialele de construcție ineficiente adesea îngreunează amprenta de carbon a unei case. Dar s-a creat un material care ar ajuta la acest lucru.

Datorită unei noi generații de materiale de construcție futuriste, aceste materiale ar putea fi pregătite pentru o actualizare semnificativă. O echipă de cercetători de la USDA și mai multe instituții de cercetare spun că au dezvoltat un fel de „lemn transparent”, un material asemănător sticlei, realizat aproape în întregime din copaci.

Despre acest material echipa susține că este mai puternic, mai sigur, mai eficient din punctul de vedere al costurilor și mai eficient din punct de vedere termic decât sticla.