Aceasta este ultima descoperire despre mutația COVID care îngrijorează planeta

de: Ozana Mazilu
11 02. 2021

Oamenii de știință încă încearcă să-și dea seama cât de transmisibilă este varianta coronavirusului care se răspândește în prezent printr-un număr tot mai mare de țări. Ei suspectează că mutația s-ar fi putut dezvolta într-un singur pacient cu COVID-19.

De obicei, mutațiile coronavirusului au o scară incrementală și nu reușesc să se propage cu adevărat, relatează Wired. Acest lucru a făcut ca varianta B.1.1.7 – versiunea extrem de infecțioasă a SARS-CoV-2 identificată pentru prima dată în Marea Britanie – să devină cu atât mai confuză, deoarece conținea 17 mutații diferite din tulpina originală care a afectat planeta.

Cum a apărut mutația de Covid-19

„În luna septembrie a fost neobișnuit să se vadă dintr-o dată o variantă care apare cu 17 modificări”, a declarat pentru publicație Adam Lauring, cercetător al virusului ARN de la Universitatea din Michigan Medical School. „A sugerat că s-a întâmplat ceva neobișnuit”.

Descoperirea modului în care toate aceste mutații au apărut simultan rămâne o provocare, dar acum oamenii de știință cred că întregul proces s-a petrecut într-un singur pacient care a fost bolnav atât de grav, încât coronavirusul a avut tot timpul necesar pentru a se transforma într-un sistem mult mai transmisibil și poate chiar o versiune mai mortală a sa.

Medicii au văzut că pacienții imunocompromiși se confruntă cu infecții cu coronavirus extrem de durabile. Nu au identificat pacientul zero din varianta B.1.1.7, pentru a fi clar, dar microbiologul clinic Ravi Gupta de la Universitatea din Cambridge a declarat pentru Wired că a văzut mutații similare la un pacient cu limfom care avea, de asemenea, o perioadă de 102 zile de lungă bătălie împotriva COVID-19 din cauza stării sale slăbite.

„În majoritatea timpului, sistemul lor imunitar bate efectiv virusul. Deci, virusul are șansa de a învăța cum să trăiască cu sistemul imunitar uman”, a declarat Emma Wodcroft, doctorand la Universitatea din Berna din Elveția, care urmărește mutațiile patogene.