Abia atunci a fost încălzire globală: ce s-a întâmplat în Antarctica, pe vremea dinozaurilor

de: Alexandru Puiu
30 10. 2021

Chiar și după câteva zeci de milioane de ani, cercetătorii fac în continuare eforturi semnificativ pentru a înțelege atât ce s-a întâmplat cu dinozaurii, cât și care au fost circumstanțele care au dus la formarea cercurilor polare, dominate de temperaturi extreme negative.

Antarctica este cel mai rece continent la ora actuală, expedițiile în această regiune a globului fiind în continuare problematice. Cu toate acestea, un nou set de descoperiri publicat de LiveScience atrage atenția asupra faptului că, în urmă cu peste 70 de milioane de ani, regiunea cu pricina era acoperită de conifere. Din păcate, acum 75 de milioane de ani, se pare că o serie de numeroase incendii de pădure a provocat un dezastru ecologic de neimaginat.

Antarctica, continentul incendiilor de pădure

În perioada de final a Cretacicului, Antarctica a fost a fost răvășită de incendii de pădure. Asta înseamnă în urmă cu aproximativ 75 de milioane de ani, iar pădurile afectate au fost de conifere, conform descoperirilor făcute în ultimii ani. În ceea ce privește sursa incendiilor, acestea pare să fi fost vulcanică, deoarece activitatea vulcanică era intensă.

Pentru a trage niște concluzii cu o probabilitate ridicată de adevăr ,au fost analizate resturi de lemn carbonizat colectate într-o expediție științifică din 2015-2016 pe insula James Ross din Antarctica. Deși dovezi despre paleo-incendii au mai fost descoperite pentru acest continent acum înghețat, cele mai recente indică incendii extrem de puternice și persistente. Ca referință, cele mai mari fragmente de cărbune aveau 2,9 x 3,8 centimetri și proveneau din arderea unor conifere din familia Araucariaceae.

La momentul respectiv, în urmă cu 75 de milioane de ani, super-continentul Gondwana se rupea în bucăți. Imediat după, Antarctica a rămas o regiune izolată care, în mod regretabil, se reflecta într-un mediu propice pentru incendii. Pe lângă faptul că era dominat de vegetație inflamabilă care se putea aprinde de la fulgere, meteoriții și nivelul ridicat de oxigen din aer reprezentau o altă potențială problemă.

După evenimente de la acea vreme, Antarctica a rămas în mare parte neschimbată. Acesta este continentul sudic înghețat ce ocupă nu mai puțin de 14 milioane de kmp și are doar 1.000 de locuitori iarna și 5.000 vara, fiind vorba despre cercetătorii și personalul auxiliar de pe stațiile de cercetare științifică.