A fost descoperit orașul de aur al Egiptului antic. E o comoară istorică

de: Mădălina Bahrim
11 04. 2021

Arheologii au făcut o descoperire istorică: cel mai mare oraș descoperit vreodată al Egiptului antic, despre care se crede că are o vechime de peste 3.000 de ani. Este cea mai impresionantă descoperire de la dezgroparea mormântului lui Tutankhamon.

Descoperirea „orașului de aur pierdut” al Egiptului antic a fost anunțată de faimosul egiptolog Zahi Hawass. Acesta a spus că situl a fost descoperit lângă Luxor, locul unde se află Valea Regilor.

Orașul se numea Aten și a fost locuit și pe vremea lui Tutankhamun

„Orașul are o vechime de 3.000 de ani, datează din timpul domniei lui Amenhotep al III-lea și a continuat să fie locuit pe perioada domniei lui Tutankhamun și Ay”, a anunțat echipa de aerheologi.

În antichitate, orașul era cunoscut sub numele de Aten.

Betsy Bryan, profesor de artă și arheologie egipteană la Universitatea Johns Hopkins, a declarat că descoperirea a fost „a doua cea mai importantă descoperire arheologică de la mormântul lui Tutankhamon”.

Au fost găsite și bijuterii egiptene antice

Odată cu descoperirea orașului, cercetătorii au dezgropat și bijuterii egiptene antice, printre care mai multe inele, împreună cu vase de ceramică colorate, amulete de scarabei și cărămizi de noroi purtând sigiliile lui Amenhotep III.

Oficialii egipteni spun că orașul a fost căutat de cercetători mult timp

Potrivit lui fostului ministru al antichităților, orașul a reprezentat un punct major de interes pentru arheologi, mai multe echipe căutându-l de-a lungul timpului.

„Multe misiuni străine au căutat acest oraș și nu l-au găsit niciodată”, a spus oficialul egiptean.

Săpăturile au început în septembrie 2020

Echipa a început săpăturile în septembrie 2020, între templele Ramses III și Amenhotep III lângă Luxor, la 500 km sud de capitala Cairo.

„În câteva săptămâni, spre marea surpriză a echipei, formațiuni de cărămizi de noroi au început să apară în toate direcțiile”, a transmis echipa de arheologi.

După șapte luni de săpături, au fost descoperite mai multe cartiere, inclusiv o brutărie completă dotată cu cuptoare, precum și cartiere administrative și rezidențiale.

Amenhotep al III-lea a moștenit un imperiu care se întindea de la Eufrat la Sudan, spun arheologii, și a murit în jurul anului 1354 î.Hr.

El a condus timp de aproape patru decenii, o domnie cunoscută pentru opulența și măreția monumentelor sale, inclusiv Coloșii din Memnon – două statui masive din piatră lângă Luxor care îl reprezintă pe el și soția să.

„Straturile arheologice s-au așezat neatinse de mii de ani, lăsate de vechii rezidenți ca și cum ar fi fost ieri”, au mai transmis arheologii.