A doua cea mai mare economie a lumii încă suferă din cauza pandemiei. Asiaticii se tem că SUA vor dicta politica monetară în viitor

de: Mădălina Bahrim
17 06. 2021

Un fost angajat al Băncii Centrale din China susține că economia națională încă are sechele de pe urma pandemiei de coronavirus. China nu și-a revenit la capacitatea pre-pandemică, din punct de vedere economic. Mai e nevoie să treacă ceva timp până se va întâmpla acest lucru, susțin specialiștii.

Potrivit lui Li Daokui, profesor de economie la Universitatea Tsinghua și fost consilier al Băncii Centrale a Chinei, e de părere că economia țării mai are nevoie de timp pentru a-și reveni complet.

„În general, aș spune că economia chineză nu a revenit cu 100% la normalitate. Aș spune că doar în proporție de 90% a revenit la normalitate ”, a declarat Li Daokui, pentru Martin Soong, în cadrul summitului virtual CNBC Evolve Global de miercuri.

Situația economică e delicată în China

Fostul consilier al Băncii Centrale a Chinei susține că factorii de decizie politică ar trebui să acorde economiei mai mult timp pentru a se recupera.

Potrivit acestuia, situația economică e delicată în China, deoarece cheltuielile de consum nu au revenit la nivelurile pre-pandemice, iar unele companii din sectorul serviciilor încă au dificultăți majore din punct de vedere economic, pe fondul coronacrizei.

Totuși, autoritățile au încercat să faciliteze întreprinderilor obținerea de împrumuturi pentru a face față provocărilor legate de Covid-19, însă pachetele se dovedesc ineficiente sau insuficiente în unele cazuri.

Toate aceste lucruri se întâmplă în timp ce datoriile asiaticilor se acumulează.

Fostul consilier al Băncii Centrale a Chinei se teme cel mai mult de scenariul în care investitorii vor fugi din China și se vor refugia în alte regiuni, cum ar fi Statele Unite ale Americii, unde pot găsi rentabilitate investițională mai bună sau noi oportunități.

Profesorul a explicat că o redresare economică în SUA ridică posibilitatea ca Rezerva Federală să normalizeze politica monetară. Acesta va atrage fonduri din alte țări în SUA, a adăugat el.

„Nu numai banii străini investiți oficial în economia chineză vor căuta … o alternativă la întoarcerea în SUA, dar și o mulțime de bani interni chinezi vor fi atrași departe de economia chineză”, e de părere expertul în economie.