Vin banii pentru români: vestea de ultimă oră pentru toți cei care stau la bloc

de: Andrei Simion
19 11. 2020

O veste de ultim moment aduce o rază de speranță pentru români. E vorba de proiectul de ordonanță de urgență pentru rectificarea bugetului de stat.

Conform acestui proiect, se alocă peste 969 milioane lei, rămași de la precedenta rectificare, pentru mai multe tipuri de cheltuieli ale autorităților locale. Pe lista acestor cheltuieli se numără și subvențiile de la bugetele locale pentru acoperirea diferenței dintre costurile reale ale operatorilor de termoficare centralizată și prețurile reduse facturate populației la căldură și apă caldă.

În cazul situației din București, Compania Municipală Termoenergetica (operatorul sistemului centralizat de încălzire din București) are datorii restante de peste 400 milioane lei către Electrocentrale București (ELCEN), controlată de Ministerul Economiei.

Datoriile sunt pentru energia termică livrată, din cauza neachitării de către PMB a subvenției de la bugetul local pentru acoperirea diferenței dintre costurile reale ale operatorului și prețul redus facturat populației. Blocajul se propagă, totuși, în lanț, după cum notează Profit.ro. Fără banii de la Termoenergetica, ELCEN întâmpină dificultăți la plata facturilor aferente gazelor naturale livrate de producătorul de profil Romgaz, deținut de același Minister al Economiei.

Totodată, în vara lui 2020, ELCEN avertiza că analizează toate opțiunile legale pentru recuperarea creanțelor pe care i le datorează operatorul, inclusiv formularea unei cereri pentru deschiderea procedurii de insolvență. În acest scenariu ELCEN va solicita și atragerea răspunderii conducerii companiei municipale.

Ce prevede acum proiectul pentru românii cu încălzire centralizată

„Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale aprobate potrivit prevederilor art.24 lit.a) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.135/2020, cu completările ulterioare, în sumă de 969,3 milioane lei, rămase nerepartizate, se alocă, pe județe și municipiul București”, se arată în proiect.

Sumele, după cum se arată la litera c), pot fi folosite pentru plățile restante și datoriile aflate în termenul legal de plată, către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat sau bugetele fondurilor speciale, înregistrate în contabilitatea unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, inclusiv a instituțiilor publice finanțate integral sau parțial din bugetul local și a spitalelor publice din rețeaua autorităților administrației publice locale, la data de 30 septembrie 2020, inclusiv, raportate potrivit legii, pentru stingerea obligațiilor fiscale restante, a celor care reprezintă condiție de achitare pentru înlesnirea la plată acordată, potrivit legii, precum și obligațiile fiscale principale scadente în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.29/2020, cu modificările ulterioare și data de 30 septembrie 2020 inclusiv, cuprinse în certificatul de atestare fiscală, la data de 30 septembrie 2020 inclusiv.