VIDEO Teste pe repede-înainte: robotul care recoltează probe pentru depistarea virusului 

de: Ciprian Ioana
25 08. 2020

În plină pandemie de coronavirus, noile tehnologii s-ar putea dovedi extrem de utile în gestionarea eficientă a situației. Uite, de exemplu, acest robot care recoltează de unul singur probe pentru depistarea noului tip de virus.

O compania din Taiwan și-a dat seama că personalul medical care se ocupă de pacienții infectați cu coronavirus este suprasolicitat. Mai mult, e nevoie de oameni pregătiți care să se ocupe și de recoltarea probelor de la persoanele care-s suspecte sau care vor să facă un test la cerere.

Așa că cei de la Brain Navi au venit cu o soluție. Un robot care prelevează de unul singur probe, tocmai pentru ca personalul medical să fie degrevat de aceste sarcini.

VIDEO Robotul care recoltează probe pentru depistarea virusului

Procedura de testare a pacienților suspectați de infectare cu coronavirus e una simplă, dar extrem de neplăcută. Medicul prelevează probe din nasul persoanei, iar bețișorul e introdus extrem de adând în cavitatea nazală. Același lucru îl face și robotul dezvoltat de Brain Navi, după cum vezi în videoul de mai jos.

Brain Navi Nasal Swab Robot from Brain Navi on Vimeo.

Evident, însă, că au apărut și persoane sceptice, care se întreabă, poate pe bună dreptate, ce se întâmplă dacă robotul greșește. Dacă, spre exemplu, introduce bețișorul mai mult decât e cazul, deși dezvoltatorii s-au gândit la acest aspect și au decis să imobilizeze, practic, persoana testată într-un anumit unghi/punct.

Compania taiwaneză susține că se folosește inclusiv de camere senzoriale, care scanează fața pacientului și calculează în timp real toate distanțele, tocmai pentru a nu apărea probleme. După ce robotul prelevează probele de mucoasă dorite, acestea sunt introduse într-un recipient steril și trimise la laborator.

Compania din Taiwan are planuri. Susține că e în discuții cu reprezentanții aeroportului, pentru a instala un astfel de robot în terminal. Astfel, fiecare pasager care sosește pe aeroport poate fi testat automat de robot. I se iau datele personale și, în cazul în care se dovedește apoi că e infectat cu noul tip de virus, poate fi pus în izolare sau carantină.