VIDEO Ceva ce nu vezi în fiecare zi: meteoritul care s-a „blocat” în atmosfera Pământului

de: Ozana Mazilu
03 10. 2020

Săptămâna trecută, un mic meteorit s-a oprit pentru o vizită rapidă în atmosfera noastră, înainte de a reveni în cosmos.

Meteoriții sunt resturi de materie de mărime mică, rezultate în urma coliziunii între asteroizi sau a dezintegrării cometelor, care evoluează și se deplasează în spațiul cosmic. În general sunt compuși din fier și rocă.

Meteoriții care care trec pe deasupra planetei noastre sunt deja destul de rari, relatează Universe Today. Ei apar doar de câteva ori pe an. Acum, nu numai că un meteoroid a apărut, dar și mai neobișnuit – acesta a fost surprins pe bandă – și pe măsură ce sunt instalate mai multe camere de detectare a meteoroizilor în întreaga lume, astfel de filmulețe ar putea deveni mai frecvente.

Pentru ca un meteorit să sară din atmosfera Pământului, așa cum a făcut-o și acesta, trebuie să lovească la un unghi foarte precis, nu foarte diferit de o piatră care sare pe apă.

În caz contrar, oricare roci spațiale care ne-ar fi făcut o vizită, ar fi suferit soarta foarte probabilă de a arde și de a se dezintegra în atmosferă, ca o stea căzătoare.

În acest caz, scurta vizită a fost surprinsă de o cameră care face parte din Rețeaua Globală de Meteori, un efort tot mai mare de a observa și studia diferite roci spațiale pe măsură ce se apropie de Pământ. „Rețeaua este în esență un instrument științific descentralizat, alcătuit din astronomi amatori și oameni de știință cetățeni din întreaga planetă, fiecare cu propriile sisteme de camere”, a declarat pentru Universe Today Denis Vida, fondatorul rețelei și astronomul care a postat pe Twitter acest clip.

„Punem la dispoziția publicului și a comunității științifice toate datele, cum ar fi traiectoriile și orbitele meteoriților, cu scopul de a observa izbucnirile rare de ploaie de meteoriți și de a crește numărul căderilor de meteoriți observate și de a ajuta la înțelegerea mecanismelor traiectoriilor meteoriților către Pământ”, a adăugat astronomul.