Vești bune: cum poate furniza COVAX două miliarde de vaccinuri în toată lumea

de: Ciprian Ioana
31 07. 2020

De la începutul pandemiei, cercetătorii din întreaga lume fac eforturi pentru a dezvolta un vaccin împotriva Covid-19. COVAX s-ar putea dovedi o inițiativă din care multă lume va avea de câștigat.

COVAX e o inițiativă comună în cadrul căreia mai multe țări depun eforturi împreună pentru a aduce un vaccin împotriva Covid-19. Cercetătorul şef al Organizaţiei Mondiale Sănătăţii (OMS), Soumya Swaminathan, a declarat că orice ţară care sprijină iniţiativa de finanţare COVAX are şanse mai mari să obţină un vaccin de succes pentru COVID-19.

Se cer bani, așadar, dar se și promite ceva în schimb.

COVAX, inițiativa care ar putea salva lumea

Soumya Swaminathan crede că eforturile trebuie să fie comune. Cu cât mai multe ţări se vor alătura COVAX, o schemă menită să garanteze accesul rapid şi echitabil la nivel global la vaccinurile pentru COVID-19, cu atât mai mari vor fi şansele de succes, transmite OMS.

Peste 75 de ţări şi-au exprimat interesul de a se alătura COVAX, care este condus de alianţa pentru vaccinuri GAVI, OMS şi Coaliţia CEPI pentru inovaţiile în domeniul pregătirilor pentru epidemii.

Obiectivul său este de a furniza două miliarde de doze de vaccinuri eficace aprobate pentru COVID-19, până la sfârşitul anului 2021. Iar acest efort vine în contextul în care țările bogate, precum SUA, ar vrea să dezvolte vaccinul și să asigure mai întâi dozele necesare pentru cetățenii americani. În această situația, țările sărace ar avea de așteptat multă vreme până când pot procura dozele necesare.

Pe de altă parte, sunt și vești din zona asta pe care trebuie să le privești cu scepticism. Rusia, spre exemplu, se laudă că va fi prima țară care va veni cu un vaccin. Oficialii din Rusia susține că primii care vor beneficia de vaccin vor fi cei din prima line a luptei cu pandemia de coronavirus, după cum scrie CNN.

„Este un moment Sputnik  (n.red. – referire la lansarea primului satelit de către URSS, în 1957). Americanii au fost surprinși când au auzit bipurile lui Sputnik. La fel este și cu acest vaccin. Rusia va fi acolo prima”, susține Kirill Dmitriev, șeful fondului suveran al Rusiei, care finanțează cercetarea privind vaccinurile rusești.

Numai că un astfel de anunț trebuie tratat cu scepticism. Rusia nu a publicat date științifice privind testarea vaccinurilor sale. Așaar, alți specialiști nu-și pot da cu părerea dacă acest vaccin e sigur și eficace. La mijloc ar putea fi, de fapt, presiunea politică din partea Kremlinului. Putin vrea ca lumea să creadă că țara sa este o forță inclusiv în domeniul științific, chit că realitatea e alta. Mai mult, presupusul vaccin nu a fost testat suficient pe oameni încât să se poată dovedi că este într-adevăr util.