Vestea proastă dată de Violeta Alexandru pentru mii de angajați. Nu se vor mai da bani de șomaj după ridicarea stării de urgență
Guvernul a anunțat că îi va sprijini pe angajații afectați de criza medicală. Doar că ajutorul a venit pe-o perioadă limitată. Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a explicat.
Violeta Alexandru a transmis că statul nu va mai putea susţine plata şomajului tehnic după ridicarea stării de urgenţă. Asta înseamnă jumătatea lunii mai. Ce urmează acum, conform acesteia, e ca Guvernul să vină cu un alt plan de măsuri pentru angajaţi.
Primul plan de lucru ar fi ca statul, împreună cu angajatorul, pe baza unui parteneriat, să contribuie sub o formă sau alta la susținerea angajaților. Sunt vizate însă acele sectoare cu potențial. Nu va fi doar un sprijin financiar, ci va fi susținut de măsuri care să susțină reconversia profesională.
„Elaborăm și alte măsuri care se adresează românilor reîntorși în țară, cărora dorim să le oferim oportunități pentru a se angaja în România, respectiv celor rămași fără loc de muncă, nu sunt în șomaj tehnic, li s-a întrerupt activitatea și reprezintă o resursă pe care vrem să o reantrenăm în activitate.”
Violeta Alexandru
Plățile pe martie, finalizate până la final de aprilie
Pe 24 aprilie, Alexandru a anunțat și că vor fi finalizate mare parte din plățile pentru martie. „Vor mai rămâne pentru luni (27 aprilie – n.r.), 3 zone din ţară care au nevoie de verificări suplimentare. Cum a fost un proiect nou, şi pentru administraţie şi pentru angajatorii/profesioniştii care au depus cereri, au apărut tot felul de situaţii de clarificat”, a transmis Violeta Alexandru.
Per total, sunt vizați circa 570.000 de salariaţi, dar Victor Picu, preşedintele Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), a transmis că pentru 320.000 de salariaţi au ajuns banii înainte de Paşte.
Numărul contractelor de muncă încetate de la instituirea stării de urgenţă era pe 23 aprilie de 250.554, dintre care 46.966 din domeniul comerţului cu ridicata şi amănuntul sau repararea autovehiculelor şi motocicletelor, 43.981 din industria prelucrătoare, iar 34.066 din zona construcţiilor.