Va trece și România la programul de muncă de 4 zile? Cererea sindicatelor poate schimba piața muncii

de: Ciprian Ioana
17 11. 2020

Cum e mai bine: să muncești mai puțin și mai bine sau mai mult și mai prost? E întrebarea care poate da naștere unor discuții ce pot schimba din temelii piața muncii. Propunerea ca programul de muncă să fie redus la 4 zile pe săptămână e readusă în atenție în contextul pandemiei.

Despre programul de muncă de 4 zile pe săptămână se vorbește de multă vreme și sunt companii mari care au efectuat diverse programe-pilot în acest sens. Se vorbește despre multiple avantaje, dar și despre dezavantaje, în egală măsură. Și iată că ideea a început să fie mai pronunțată și pe continent.

Mari sindicate din Europa cred că săptămâna de lucru de 4 zile ar ajuta economiile să-și revină de pe urma pandemiei. Se cere introducerea unei astfel de măsuri în țări precum Marea Britanie, Germania și Spania. Dacă se va întâmpla așa acolo și va da roade, atunci e doar o chestiune de timp până când modelul va ajunge și la noi.

Săptămâna de lucru, redusă la 4 zile?

Sindicatele cred că o săptămână de lucru de patru zile ar ajuta în lupta cu criza economică generată de pandemie și, în acest sens, au trimis o scrisoare  unor lideri precum Boris Johnson, Angela Merkel și Pedro Sanchez.

„De-a lungul istoriei, programul redus de lucru a fost folosit în vreme de criză şi recesiune economică. Pentru progresul civizilaţiei, a sosit momentul de a profita de această oportunitate şi a merge către săptămâna redusă de lucru”, se arată în scrisoarea semnată de mari sindicate europene.

Companiile mari care derulat studii pe acest scenariu au concluzionat că măsura este benefică: a dus la creşterea productivităţii, dar şi la o mai bună sănătate mintală a angajaţilor. În Marea Britanie, un studiu recent indică faptul că o săptămână de lucru de patru zile în sectorul public ar crea până la o jumătate de milion de noi locuri de muncă şi ar ajuta la limitarea creşterii ratei şomajului pe următoarele luni.

Pandemia ar putea accelera adoptarea unor astfel de măsuri. Numai că există și dezavantaje.

Unii economişti de centru dreapta cred că munca mai puţină ar afecta nivelurile de trai – pentru că și remunerația ar fi cumva una pe măsură. Cei care trăiesc și acum de pe o zi pe alta nu susțin ideea.

Mai multe despre reducerea programului de lucru, cu toate implicațiile, am scris AICI.