Un nou efect devastator al poluării: ce legătură au găsit cercetătorii cu Parkinson și Alzheimer

de: Alexandru Puiu
07 10. 2020

Cei mai mulți dintre noi asociază problema poluării cu încălzirea globală și distrugerea stratului de ozon. În practică, cercetătorii atrag însă atenția că oamenii ar putea fi cei mai vulnerabili la situația îngrijorătoare a mediului.

Particule în suspensie au fost descoperite în trunchiul cerebral al persoanelor tinere și au fost imediat asociate de deteriorarea moleculară legată de bolile Alzheimer și Parkinson, relatează Guardian. Dacă descoperirea este confirmată, aceasta va avea efect global, întrucât 90% din oameni respiră aer poluat.

În mod previzibil, oamenii de știință sunt destul de precauți în ceea ce privește noile descoperiri și se feresc să le generalizeze, dar semnalul de alarmă a fost tras. În opinia lor, nanoparticulele sunt cel mai probabil o consecință a leziunilor, dar sunt necesare semnificativ mai multe teste pentru a vedea dacă pot, pe termen lung, să provoace boala.

Statistic, existau de mult timp dovezi conform cărora expunerea ridicată la aerul poluat creștere probabilitatea bolilor neurodegenerative. Descoperirea de acum este că tocmai a fost identificat un mecanism fizic prin care se produce deteriorarea celulelor neuronale.

Pentru a trage această concluzie, cercetătorii au găsit nanoparticule din abundență în trunchiul cerebral a 186 de persoane tinere din Mexico City care au murit subit între vârsta de 11 luni și 27 de ani. Cel mai probabil, acele particule au ajuns în creier după ce au fost inhalate.

Nanoparticulele problematice au fost strâns legate de proteinele aberante, unul dintre semnele distincte ale bolilor degenerative, precum Parkinson și Alzheimer. Pentru că testul a fost desfășurat la scară largă, cercetătorii au ținut să menționeze că aceleași proteine nu au fost descoperite în creierul persoanelor de aceeași vârstă care au locuit în zone cu un grad scăzut de poluare.

„Este terifiant pentru că, chiar și la sugari, există neuropatologie în trunchiul cerebral”, a spus prof. Barbara Maher, de la Universitatea Lancaster, Marea Britanie, care a făcut parte din echipa de cercetare. „Deocamdată nu putem dovedi cauzalitatea, dar cum vă puteți aștepta ca aceste nanoparticule care conțin metal să stea inerte și inofensive în interiorul creierului? (…) Se pare că acele nanoparticule trag gloanțele care cauzează leziunile neurodegenerative observate”.

La ora actuală, cauzele bolii neurodegenerative sunt complexe și nu sunt pe deplin înțelese. „Cu siguranță vor exista factori genetici și este foarte probabil să existe și alte substanțe neurotoxice”, a spus Maher. „Dar aspectul special al poluării aerului este modul în care oamenii sunt expuși la aceasta. Nu cred că sistemele umane au dezvoltat mecanisme de apărare pentru a se proteja de nanoparticule”, a concluzionat ea.