UE pune presiune ca să poți merge în SUA fără viză: ce se discută la Bruxelles

de: Ciprian Ioana
22 10. 2020

Subiectul vizelor pe care SUA le cer multor cetățeni europeni, printre care se numără și românii, e intens dezbătut la Bruxelles în această perioadă. Iar UE pune un pic de presiune pe americani înainte de alegerile prezidențiale.

La Bruxelles se discută tot mai apăsat despre un tratament egal oferit europenilor de către americani. Pentru că lucrurile sunt un pic disproporționate în acest moment. Americanii care vin în Europa n-au nevoie de viză pentru a intra pe continent. În schimb, Washingtonul n-a renunțat la acest regim pentru unele țări europene.

În prezent, cetățenii din Bulgaria, Croația, Cipru și România au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriu american. Ceilalți europeni o pot face fără viză, doar în anumite condiții. Între altele, nu au voie să stea mai mult de 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile.

Bruxellesul ar vrea să pună presiune pe Washington pentru a schimba acest lucru.

UE pune presiune ca să poți merge în SUA fără viză

Pentru început, a fost adoptată o rezoluție în acest sens de către Parlamentul European. Legislativul a cerut Comisiei Europene să prezinte un act juridic pentru suspendarea timp de 12 luni a dreptului cetățenilor SUA de a nu deține viză pentru a intra în UE.

“Parlamentul a adoptat joi cu 376 voturi pentru, 269 împotrivă și 43 abțineri o rezoluție prin care îndeamnă Comisia să prezinte un act juridic ce prevede suspendarea pentru o perioadă de douăsprezece luni a exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA, după cum este stabilit în așa-numitul mecanism de reciprocitate.

Parlamentul amintește că cetățenii bulgari, croați, ciprioți și români sunt în continuare obligați să dețină viză pentru a intra în SUA, în timp ce toți ceilalți cetățeni ai UE sunt exonerați de această obligație pentru șederile de scurtă durată (maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile), la fel ca si cetățenii americani atunci când vizitează Uniunea Europeană.

În conformitate cu legislația UE, în cazul în care o țară terță nu elimină obligativitatea vizelor în termen de 24 luni de la data notificării oficiale a unei situații de lipsă de reciprocitate, Comisia trebuie să adopte un act juridic de suspendare a exonerării resortisanților săi de obligația de a deține viză pentru o perioadă de 12 luni.

Cu alte cuvinte, se cere reciprocitate. Dacă americanii pot intra fără viză în UE, atunci de același drept ar trebui să se bucure și europenii pe teritoriul american.