Uber are un rival pe măsură în Europa: ce a făcut Bolt în lupta ridesharing

de: Ciprian Ioana
19 01. 2020

Uber e o companie americană care activează de ani buni în Europa. Numai că există și pe continent niște rivali, care-i pun probleme.

Uber e, probabil, cea mai cunoscută companie de ridesharing la ora actuală. Activează și-n România de câțiva ani, dar, între timp, piața serviciilor de acest gen s-a aglomerat și pe continent. Iar lupta devine din ce în ce mai acerbă.

Uber a primit, de exemplu, o lovitură mare în Londra, acolo unde autoritățile i-au ridicat licența de transport. Și în România au fost ceva controverse legate de avizele necesare, dar până la urmă s-a rezolvat. Nu înseamnă, însă, că presiunea a dispărut.

Un rival de care Uber se teme în Europa este Bolt. Compania din Estonia tocmai ce a primit o finanțare uriașă. Ceea ce înseamnă că, pe viitor, le poate pune mari probleme americanilor de la Uber. Are bani la dispoziție să se dezvolte.

Și asta contează extrem de mult.

Cum s-a „întărit” Bolt în fața Uber

Banca Europeană de Investiții tocmai ce a aprobat o linie de împrumut pentru Bolt de 56 de milioane de dolari. Înseamnă, în moneda europeană, cam 50 de milioane de euro. Compania din Estonia susține că se va folosi de acești bani pentru a-și dezvolta serviciile de ride hailing și livrări la domiciliu.

Adică exact acele domenii-cheie pe care și Uber le oferă în prezent și pare că le și domină.

Dar Bolt vine tare din spate grație acestei finanțări primite de la BEI. Compania se numără printre principalii competitori ai Uber în Europa și caută să mai slăbească din poziția dominantă pe care au dobândit-o americanii. Bolt a luat naștere în 2013, când se numea Taxify. În prezent, numără aproximativ 30 de milioane de utilizatori în Europa și Africa, regiunile în care e prezentă.

Bătălia dintre Uber și Bolt s-a intensificat recent, când americanii au pierdut licența de transport în Londra, capitala Marii Britanii. Uber a făcut recurs și, până la pronunțarea definitivă, încă mai poate activa acolo. Dacă decizia finală îi va fi defavorabilă, atunci Bolt poate profita.

Bolt s-a înscris deja pe lista companiilor-unicorn, adică cele care au o valoare de piață de peste 1 miliard de dolari. Și se pregătește acum de o nouă rundă de finanțare, care-i va cimenta această poziție. Compania susține că a obținut profit în două treimi dintre piețele pe care activează.

Viitorul se anunță, așadar, luminos. Iar Uber poate pierde din poziția de piață.