Turism rural, în secolul 21: cum ajungi să stai gratuit la țară în Bulgaria și, poate, în România
În timp ce Bulgaria este una dintre cele mai sărace țări din Europa, tocmai a implementat un proiect revoluționar care ar merita copiat cu entuziasm în România.
În Bulgaria, la fel ca în țara noastră, până de curând, existau foarte multe localități din mediul rural cu 10 – 15 oameni, sate părăsite, cu case mai mult sau mai puțin în ruină. În 2020, când tot mai mulți oameni au căutat să fugă de mediul urban, peste graniță s-a creat un trend când se poate de interesant și o soluție deșteaptă la o problemă arzătoare.
Într-o manieră aparent fără noimă, satele acelea cu 10-15 oameni, s-au umplut de locuitori. „Proprietățile rurale au fost primele care au atras atenția celor care caută o a doua casă, iar afacerile cu acestea sunt în creștere”, a declarat managerul „Bulgarian Properties”, Polina Stoikova, pentru ziarul 24CHASA/ 24 DE ORE, potrivit Rador.
În timp ce prețul proprietăților a scăzut, oamenii au învățat să îmbrățișeze viața ieftină de la țară și să fugă de centrul orașelor. Cel mai sus pe lista priorităților se află părțile centrale ale Bulgariei, la sud de Munții Stara Planina. Satele din jurul orașului Veliko Târnovo sunt de asemenea atractive, la fel, de altfel, ca toate localitățile din jurul unui mare oraș regional.
Fenomenul este similar cu ceea ce întâlnești în jurul Bucureștiului, Clujului și a altor orașe mari din România. Oamenii sunt mai deschiși să stea la țară, cu condiția să fie la 25-30 de kilometri de un oraș mare.
Modelul care nu îl întâlnești însă în România este cel al caselor fără chirie. Pe Facebook există un grup „Proprietate de închiriat fără chirie” dedicat bulgarilor. Are deja 48.500 de membri ce s-au adunat în ideea de a face ceva pentru casele de patrimoniu de la sate. Multe dintre anunțuri sunt ale unor oameni care au astfel de case și sunt de acord să lase pe cineva să locuiască în acestea chiar și gratuit, pentru a proteja proprietatea de hoți și pentru a fi îngrijită curtea. Asta e tot.
Alți membri ai acestui grup, judecând după anunțuri, sunt persoane care caută o proprietate rurală, dar nu au mulți bani și se oferă să le ia pentru a le utiliza temporar sau definitiv. Alții vor să-și trimită părinții în vârstă să trăiască la aer curat într-un sat de munte, dar nu au o astfel de proprietate. Mecanismul este impresionant și foarte ușor de copiat.