Regulile prin care această țară se asigură că are un control extrem asupra internetului

de: Paula Artin
05 10. 2020

O lege care consolidează considerabil controlul autorităților asupra rețelelor sociale a intrat în vigoare în Turcia.

Noile reglementări amenință cu dispariția rețelelor precum Twitter și Facebook din rețeaua națională dacă acestea nu respectă cererile de eliminare a conținutului controversat.

Legislația implementată de la 1 octombrie impune rețelelor sociale cu peste un milion de conexiuni unice pe zi trebuie să aibă un reprezentant în Turcia.

Platformele vor trebui, de asemenea, să se supună ordinelor instanței turcești de a elimina conținutul raportat ca fiind ofensator de către persoane fizice sau de către guvern în termen de 48 de ore.

Nerespectarea acestui lucru ar putea duce la amenzi de până la 4,3 milioane euro sau la restricții privind lățimea de bandă, blocând accesul la platformă.

Atentat vădit la libertatea presei?

Guvernul Turciei a adoptat legislația în iulie, la mai puțin de o lună după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a cerut “curățarea” site-urilor de rețele sociale.

Președintele turc s-a referit la Twitter drept o amenințare, considerând că rețeaua socială a facilitat mobilizarea pentru demonstrații antiguvernamentale în 2013.

La începutul lunii iulie, președintele turc a cerut “impunerea ordinii” în rețelele sociale după ce fiica și ginerele său au fost insultați pe Twitter.

Criticii spun că noile legi reprezintă o represiune guvernamentală asupra libertății de exprimare.

„1 octombrie este termenul limită pentru ca rețelele sociale să numească un reprezentant în Turcia”, a declarat Yaman Akdeniz, profesor de drept la Universitatea Bilgi din Istanbul.

“Pentru mulți oameni care folosesc rețelele sociale pentru a avea acces la știri, social media reprezintă o linie de salvare, astfel încât această lege marchează o nouă eră întunecată a cenzurii online”, a adăugat Emma Sinclair-Webb, directorul Human Rights Watch din Turcia.

În prima jumătate a anului 2019, Turcia a fost în fruntea listei țărilor care solicită eliminarea conținutului de pe Twitter, cu peste 6.000 de cereri.

În 2019, Turcia a blocat accesul la 408.000 de site-uri, 40.000 de tweet-uri, 10.000 de videoclipuri de pe YouTube și 6.200 de acțiuni pe Facebook, potrivit activistului pentru drepturile online Sevket Uyanik.

Cu toate acestea, unii activiști pentru drepturile omului se îndoiesc că guvernul va fi capabil să aplice măsurile stricte prevăzute de lege, indicând că unele speranțe încă au mai rămas în societatea turcă.