Toți românii care au card și cont bancar trebuie să afle: băncile nu vor să știi asta
Sunt mulți români care nu-și știu drepturile când contractează un împrumut. Dar există câteva reglementări importante, astfel încât să nu ajungi în situații disperate.
În 2020, creditele românilor au fost în centrul atenției. Unii au profitat de amânare, alții au încercat să fie la zi cu ratele. În orice caz, și independent de anul acesta, există câteva lucruri pe care trebuie să le știi.
Când semnezi contractul cu o bancă, ai o listă lungă de obligații. Și probabil că nu ai citit cu atenției. Limbajul juridic e, totodată, un impediment pentru mulți oameni. Dincolo de obligații, ai și foarte multe drepturi de care poți profita ca să-și faci situația mai ușoară.
Cum te retragi din contractul de credit – chiar și fără motiv
Puțini români știu că au dreptul să se retragă din contractul de credit, fără a invoca motive, într-un termen de 14 zile de la încheierea lui, notează Ziare.com. Totodată, ai dreptul de a opta pentru rambursarea creditului în rate egale sau rate descrescătoare.
E bine să știi că, la cerere și gratuit, banca trebuie să îți pună la dispoziție un exemplar al contractului de credit înainte de semnare. În plus, în cazul anumitor credite, ai dreptul de a solicita înlocuirea garanției imobiliare inițiale cu o altă garanție.
Ce se întâmplă când ai probleme cu banii? În cazul în care clientul sau partenerul acestuia se află în una dintre următoarele situații: șomaj, reducere drastică a salariului, deces, dobânda penalizatoare nu poate depăși cu mai mult de 2% rată dobânzii curente.
Prin reducerea drastică a salariului se înțelege o reducere de cel puțîn 15% din valoarea acestuia. Această dobândă va fi percepută până la încetarea evenimentului care a generat reducerea veniturilor, dar nu mai mult de 12 luni. În caz de deces, perioada nu poate fi mai mică de 6 luni.
Desigur, e recomandat și necesar să parcurgi cu atenție documentele. Ba chiar să le consulți și după ce-ai luat creditul, în caz că întâmpini probleme.