Ce trebuie să știi ca șofer iarna ca să nu rămâi cu mașina-n drum

de: Ciprian Ioana
06 02. 2020

A căzut prima ninsoare serioasă în București, dar și în alte județe din țară. Iată câteva sfaturi ca să fii sigur că ești pregătit pentru sezonul rece.

Bucureștiul s-a trezit, joi dimineață, acoperit de zăpadă. Utilajele interveniseră doar pe arterele principale, dar pe străduțele adiacente șoferii înaintau cu greu. E începutul lui februarie, așadar nu ar trebui să mire pe nimeni faptul că ninge.

Sigur, această ninsoare vine după câteva zile în care temperaturile s-au dus chiar spre 20 de grade Celsius, lucru neobișnuit pentru această perioadă. Cum-necum, dacă ești șofer, trebuie să fii pregătit pentru astfel de situații.

Specialiștii au câteva sfaturi pentru tine.

Ce trebuie să știi ca șofer pe timp de iarnă

Dacă pleci la drumuri lungi pe timp de iarnă, ar fi bine să ai în portbagaj o pereche de lanțuri auto. Nu sunt prevăzute de lege, nu sunt obligatorii, așadar nu-ți iei amendă dacă nu le iei. Dar, spre binele tău, ar fi bine să existe acolo că nu se știe niciodată.

Le găsești în magazinele de bricolaj, dar le poți cumpăra și din unele benzinării sau ți le poți comanda online. Dacă te hotărâști să-ți iei lanțuri auto, atunci n-ar strica să-ți achiziționezi și un săculeț de nisip. Evident, nu trebuie să lipsească lopata. Te ajută și la deszăpezire, dar și dacă vrei să împrăștii material antiderapant – fie că e vorba de sare, fie că e vorba de nisip. Evident că autoturismul trebuie să fie echipat deja cu anvelope de iarnă.

Printre obiectele pe care legea te obligă să le ai în mașină se numără și o trusă de prim-ajutor. Acolo ai, în caz de accidente grave sau răni minore, pansamente, medicamente și diverse soluții. Ideal ar fi să n-ai nevoie niciodată de așa ceva.

În mașina ta trebuie să se mai regăsească și diverse soluții de degivrare. Sunt tuburi de spray cu alcool care-ți dezgheață imediat parbrizul sau sticluțe mici cu soluție pentru a elimina gheața de pe încuietorile clasice de pe portiere.

Nu uita nici clasicele activități pe care trebuie să le faci atunci când cobori să-ți deszăpezești mașina. Pornești motorul și-l lași să se încălzească, timp în care tu cureți mașina de zăpadă. Ai grijă ce unelte folosești pentru a nu-ți zgâria geamurile și caroseria.