Topul celor mai bune rate de schimb valutar la băncile din România

de: Paula Artin
25 08. 2020

Diferențele de curs valutar sunt importante dacă vorbim despre influența lor la plata creditelor. O rată de curs valutar poate mări sau micșora rata la un credit cu sume considerabile.

Pentru a putea afla care este cel mai bun curs valutar, trebuie să iei în considerare banca prin care faci schimbul valutar și metoda de plată. Cel mai bun curs de schimb pe internet banking nu este în mod necesar și cel mai bun curs de schimb la ghișeul sau între conturile de client.

Pandemia coronavirus a amplificat considerabil gradul de utilizare al Internet Banking-ului, plățile cu cardul și tranzacțiile online. Iar tot mai mulți români au fost nevoiți, sau au preferat să-și achite ratele online.

La o singură rată lunară de 3-400 de euro pe care trebuie să-i schimbi din lei, pot apărea diferențe și de 20-30 de lei, în funcție de banca cu care lucrezi și modalitatea de plată, estimează Economica.net.

Băncile pot practica până la trei tipuri de curs de schimb valutar:

  • Cursul valutar pentru tranzacţiile în cont (între conturile clientului)
  • Cursul de schimb de la casa de schimb valutar a băncii
  • Cursul de schimb utilizat la plata tranzacţiilor cu cardul pentru cumpărăturile online

Care este cel mai bun curs și ce bancă îl oferă?

Pentru varianta schimburilor valutare din conturi bancare – adică schimbul valutar din lei în euro direct în cont, fără a te deplasa la bancă – cel mai bun curs de schimb îl oferă AlphaBank (4,8565 lei / 1 euro) urmată la o diferență foarte mică de CEC Bank (4,8569 lei / 1 euro) la cumpărare.

Pentru tranzacțiile în cont, cel mai scump euro este vândut de către BCR, la 4,9060 lei / 1 euro.

În ceea ce privește cursurile de schimb de la ghișeul băncilor, se constată că CEC Bank oferă cel mai bun curs de schimb la cumpărare pentru un euro: 4,87 lei / 1 euro.

La polul opus, cel mai scump euro la cumpărare este oferit de ING Bank, de 4,9296 lei / 1 euro. Însă aici situația e un pic mai nuanțată. Acesta e cursul standard, dar din 1,4 milioane de clienți activi cât are ING Bank, circa 1 milion au venituri recurente la această bancă. Astfel, beneficiază de cursul personalizat, mai bun și competitiv pe piață. Detaliile de curs valutar și un calculator real time poate fi accesat aici.

Majoritatea băncilor din top zece sistem bancar din punct de vedere al activelor vând astăzi euro la valori de peste 4,90 lei.

Dacă vorbim de schimburile valutare realizate online, prin aplicații de internet sau Mobile Banking, CEC Bank oferă o reducere de la 4,87 lei / 1 euro la ghișeu, la 4,8569 lei / 1 euro pentru schimburile efectuate online.  Alpha Bank are un curs de 4,8565 lei / 1 euro.

Este necesară o atenție specială pentru comisioane. Dacă pentru schimburile valutare între conturile proprii, băncile nu percep comisioane, pentru a transfera euro de la o bancă la alta, veți fi taxați.

În ceea ce privește spread-ul băncilor, adică diferența dintre cursul de vânzare și cel de cumpărare pentru un euro, CEC Bank, ING Bank și AlphaBank practică cele mai reduse spread-uri. În timp ce alte bănci au spread-ul cuprins între 2.05 și 3,05% (BCR), băncile menționate anterior au un spread cuprins între 0,9% și 1,2%.