TikTok întoarce spatele Chinei: de ce vrea să se „mute” în Occident

de: Ciprian Ioana
29 05. 2020

TikTok e o rețea de socializare care s-a impus extrem de repede și a câștigat teren important în bătălia cu Instagram. Dar a fost acuzată de diverse legături cu Guvernul de la Beijing. Și acum vrea să se distanțeze de regim.

TikTok e rețea care concurează puternic Instagram, aplicația celor de la Facebook. Compania ByteDance, care deține TikTok, a reușit să prindă în rândul tinerilor, dar a reușit să atragă și o categorie importantă care mișcă lucrurile în zona online: influencerii.

Numai că ascensiunea rețelei n-a trecut neobservată, iar americanii au acuzat TikTok că politicile sale atentează la siguranța națională din cauza unor presupuse legături cu Guvernul de la Beijing. Pe de-o parte, acuzațiile ar fi putut fi justificate, din moment ce nu există gigant chinez care să nu beneficieze, sub o formă sau alta, de protecție guvernamentală.

Pe de altă parte, TikTok a respins întotdeauna acuzațiile și a spus că e o companie privată, care nu face jocurile politice ale regimului lui Xi Jinping. Adevărul s-ar putea să fie, până la urmă, undeva la mijloc. Iar decizia rețelei de a se uita spre Occident e justificată din ambele puncte de vedere.

TikTok vrea să se rupă de Beijing

Reuters anunță în exclusivitate că ByteDance, compania-mamă a TikTok, încearcă să iasă din sfera de influență a Chinei, pentru a nu deveni victimă colaterală în disputele dintre Washington și Beijing. Chinezii știu că potențialul de creștere e uriaș și nu vor să fie afectați în niciun fel.

Astfel, TikTok plănuiește să își transfere capacitățile globare de luare a deciziilor în afara Chinei. Ar negocia chiar cu Kevin A. Mayer pentru preluarea postului de CEO. Mayer a condus divizia de streaming de la Disney.

Printre măsurile luate de ByteDance se numără și deschiderea unor sedii de inginerie, tehnologie și dezvoltare a aplicațiilor în Mountain View, California, precum și angajarea unui director de investiții care să păstreze relația cu investitorii majori, scrie agenția de presă.  TikTok nu e disponibilă în China, dar are o aplicație similară pentru cetățenii de acolo denumită Douyin.

Dacă și-ar muta centrul de comandă în afara Chinei ar putea fi privită drept o companie care se supune regulilor Occidentului.

TikTok a generat dezbateri legate de modul în care folosește datele cu caracter personal, dat fiind faptul că aceasta folosește inteligența artificială pentru a crea un feed personalizat fiecărui utilizator. Pe măsură ce aplicația a devenit mai populară în SUA, autoritățile americane au efectuat controale pentru a determina dacă TikTok reprezintă sau nu un risc pentru utilizatori, dar și pentru siguranța națională.

A fost deja interzisă în Marina americană și alte instituții publice din America au urmat acest exemplu.