Testul de sânge care poate detecta tulburări psihotice cu ani înainte să apară

de: Ozana Mazilu
07 09. 2020

Un simplu test de sânge poate prezice cine va suferi tulburări psihotice mai târziu în viață, susțin oamenii de știință.

Cercetătorii de la Royal College of Surgeons University din Dublin au prelevat probe de la peste o sută de persoane considerate cu risc ridicat de a dezvolta aceste simptome. Folosind imagistica computerizată și învățarea automată pentru a observa sute de proteine ​​din sânge, au reușit să spună corect cine va suferi de așa ceva 93% din timp.

Experții au reușit, de asemenea, să identifice cine nu ar dezvolta cu siguranță psihoză în 80% dintre cazuri.

Multe dintre proteinele legate de afecțiuni sunt, de asemenea, implicate în inflamații, sugerând că modificările timpurii ale sistemului imunitar provoacă leziuni ale creierului în timp. Oamenii de știință din spatele studiului au declarat că descoperirile au reprezentat un salt uriaș în încercarea de a preveni tulburările psihotice, cum ar fi schizofrenia. Cercetătorii au analizat 133 de persoane în adolescență care aveau riscul de a dezvolta condițiile.

Oamenii de știință au evaluat sute de proteine ​​din probele de sânge și au folosit AI

Oamenii sunt mai predispuși să dezvolte o tulburare psihotică dacă au un membru apropiat al familiei care suferă de boli de genul acesta, pe cale ereditară. Copiii născuți cu anumite mutații genetice sunt, de asemenea, expuși riscului.

Cu toate acestea, doar 20% până la 30% dintre acești oameni vor continua să dezvolte o tulburare psihotică. Participanții au oferit o probă de sânge și au fost urmăriți de mai multe ori pe parcursul a cinci ani. Un total de 49 de participanți (37%) au continuat să dezvolte una dintre condițiile din perioada de studiu.

Oamenii de știință au identificat zece proteine ​​cheie – toate legate de inflamație – care ar putea prezice cine le dezvoltă și cine nu. Acest lucru sugerează că persoanele care suferă, în cele din urmă, de psihoză experimentează modificări ale sistemului imunitar destul de devreme în viața lor.

Profesorul David Cotter, autor principal și profesor de psihiatrie moleculară la RCSI, a declarat: „În mod ideal, am dori să prevenim tulburările psihotice, dar acest lucru necesită să putem identifica cu precizie cine prezintă cel mai mare risc. Cercetările noastre au arătat că, cu ajutorul învățării automate, analiza nivelurilor de proteine ​​din probele de sânge poate prezice cine este cu adevărat expus riscului și ar putea beneficia de tratamentele preventive”.

Acum trebuie să studieze acești markeri la alte persoane cu risc crescut de psihoză pentru a confirma aceste constatări, după spusele profesorului. O cerere de brevet pentru test a fost depusă, iar echipa de cercetători lucrează pentru a comercializa această cercetare prin acordarea de licențe și parteneriat cu industria.