Testul creat la Oxford costă extrem de puțin și poate încheia perioada de izolare socială
Un test de sânge dezvoltat de specialiști de la Oxford ar putea cel mai util instrument pentru revenirea societății la normal. Testul costă circa 11,5 euro și guvernul britanic deja a cerut 50 de milioane de bucăți.
Testul acesta ar costa 11,5 euro, iar până în iunie ar putea fi produse circa 1 milion de bucăți pe săptămână. Acestea ar fi folosite pentru ca societatea să înceapă să reintre în normal. Testul presupune că face o analiză rapidă a unei picături de sânge pentru a căuta anticorpi. În circa 20 de minute arată rezultatul. Acesta e apoi transmis unităților de sănătate publică pentru a fi introdus în baza de date.
Guvernul din Marea Britanie ar cumpăra primul lot de teste pentru muncitori din sectoare economice cruciale. Merită reținut în acest context că testele acestea sunt gândite mai mult pentru a vedea cine poate reveni la un ritm normal de lucru decât să identifice virusul. Ținta e să identifice în sânge anticorpi.
Estimarea de la acest moment e că, până în 2021, ar putea fi produse circa 50 de milioane de teste de tipul acesta.
Cum se recoltează probele pentru teste
În prezent, recoltarea produselor patologice trebuie realizată imediat în cazul unei persoane ce întrunește criteriile unui caz suspect de infecție cu SARS-CoV-2. Exudatul nazofaringian este produsul patologic optim pentru diagnostic. Conform recomandărilor OMS și CDC, poate fi recoltat astfel:
- tractul respirator superior (exudat nazal, exudat faringian), în cazurile ușoare sau asimptomatice. Pentru recoltare se recomandă utilizarea unui tampon din fibre sintetice cu tija de plastic, deoarece alte modele de recoltoare pot genera rezultate fals negative
- tractul respirator inferior: sputa (pentru pacienții cu tuse productivă, inducerea sputei nu este recomandată) sau aspirat endo-traheal sau lavaj bronhoalveolar pentru pacienții cu infecție respiratorie severă. Sputa conține material mucoid sau mucopurulent ce poate perturba eficiența testelor de detecție a acidului nucleic viral, de aceea fiind necesară lichefierea prealabilă a acestui produs patologic cu ditiotreitol (DTT).