Trebuie să știi asta dacă folosești Android: la ce pericole sunt expuse peste 1 miliard de dispozitive

de: Ciprian Ioana
30 09. 2020

Peste 1 miliard de dispozitive Android din întreaga lume sunt expuse la mari pericole în perioada următoare. Dacă deții un telefon mai vechi cu acest sistem de operare, atunci ar fi bine să știi despre ce e vorba.

La nivel mondial, sunt miliarde de dispozitive care folosesc sistemul de operare Android și o bună parte dintre ele sunt expuse mai multor pericole în perioada următoare. Peste un miliard de astfel de dispozitive – fie că e vorba de telefoane sau tablete – nu vor mai beneficia de actualizări. În acest context, devin vulnerabile.

Astfel, dacă deții un dispozitiv mai vechi, care rulează o versiune Android mai veche de versiunea 8, atunci ar trebui să știi că device-ul tău e expus.

Pericole pentru peste 1 miliard de dispozitive cu Android

Din cauza faptului că nu mai primesc update-uri, aceste dispozitive sunt vulnerabile și pot deveni oricând ținta unor atacuri informatice. E posibil să spui, pe bună dreptate, că nu mai rulează nimeni cu versiuni atât de vechi de Android. Totuși, nu e chiar așa.

Organizația Which? din Marea Britanie atrage atenție că două din cinci dispozitive aflate în uz la nivel mondial folosesc aceste versiuni mai vechi. Asta înseamnă că Google nu le va mai asigura update-uri.  Primesc actualizări doar versiunile de Android 11, 10, 9 și 8.

Which? estimează că puțin peste 42% dintre dispozitivele aflate în uz la nivel mondial folosesc Android 6 sau o versiune mai veche a platformei. Există câteva modele cu telefoane echipate cu aceste versiuni mai vechi, iar membrii organizației au descoperit multe vulnerabilități în cazul lor. Printre ele se numără Motorola X, Samsung Galaxy A5, Sony Xperia Z2, LG/Google Nexus 5 și Galaxy S6.

„Este îngrijorător că dispozitive Android scumpe pierd atât de repede suportul de securitate”, a declarat Kate Bevan, editor la Which?. Există, însă, câteva sfaturi de urmat:

  •  – descărcarea de aplicații doar din Google Play și nu din alt loc nesecurizat
  •  – mare atenție la tentativele de phishing prin SMS, care ar putea exploata vulnerabilitățile din software-ul telefoanelor
  •  – back-up, copii de siguranță pentru fiecare fișier
  •  – instalarea unei program antivirus de la o firmă cu renume pe piață