Țeapa pe care o practică escrocii în perioada asta: teste false pentru coronavirus

de: Teodora Tudosie
02 04. 2020

Escrocii profită de criza cu care ne confruntăm, așa că văd o oportunitate de a face bani în distribuirea de teste false.

Autoritățile britanice avertizează că, în această perioadă, există furnizori de teste pentru noul coronavirus care nu și-ar face, de fapt, treaba așa cum ar trebui. Astfel, este vorba despre furnizori care oferă teste nesigure, ineficiente în oferirea unui rezultat corect.

Agenția de Reglementare a Medicamentelor și Produselor Medicale din Marea Britanie, instituție care se ocupă de evaluarea medicamentelor și dispozitivelor medicale, a anunțat că investighează un număr mare de potențiale escrocherii cu teste false pentru coronavirus. Agenția britanică a închis deja mai multe site-uri frauduluoase care se ocupau cu așa ceva.

Una dintre cele mai serioase probleme este legată de reclamele pentru kit-uri de testare pe care oamenii le pot comanda acasă, pentru a vedea dacă au sau nu COVID-19.

Potrivit The Guardian, lucrurile ar funcționa cam așa: cei care cumpără astfel de teste îți colectează propriile probe biologice pe care le trimit înapoi către laboratoarele partenere ale companiei, care ar testa să vadă dacă persoana este infectată cu coronavirus. Prețurile ar varia de la 135 de dolari, la 181 de dolari.

Interpol a lansat o investigație pentru teste, medicamente și echipamente false

În acest context, Interpol a demarat deja o investigație. Până acum, organizația a identificat aproximativ 2000 de reclame online ilicite cu privire la COVID-19 și peste 34.000 de medicamente sau echipamente false și nelicențiate care erau comercializate online.

Echipamentele, medicamentele și testele false sunt vândute pe magazine online, dar și prin intermediul unor conturi false de pe Facebook sau Instagram, de exemplu.

Pentru a putea fi folosite, toate medicamentele și testele de acest gen trebuie aprobate și de agenția de reglementare. „Nu există niciun test care să poată fi folosit acasă și care să fie legitim și aprobat de UE sau de noi”, au declarat cei de la agenția de reglementare britanică.