Țeapa în numele Kaufland de care să te ferești în perioada asta: mare atenție la ce primești

de: Ciprian Ioana
22 04. 2020

E o perioadă în care multă lume petrece mai mult timp acasă și, prin urmare, pe internet. Dar e o perioadă de care profită și escrocii. Ultimul nume de care se folosesc aceștia e Kaufland.

Pe internet circulă, în această perioadă, o țeapă în numele Kaufland de care ar fi bine să te ferești. Supermarketul avertizează că toate campaniile oficiale sunt anunțate pe site-ul oficial – kaufland.ro – așadar n-ar trebui să dai curs altor invitații de pe platforme obscure.

În ultimele zile se distribuie concursul conform căruia descărcând acest conținut, puteți câștiga un premiu în numele Kaufland. Acesta este un concurs fals care folosește numele Kaufland în mod ilegal și vă rugăm să nu dați curs. Toate concursurile desfășurate de Kaufland sunt disponibile pe www.kaufland.ro și pe canalele oficiale de social media, scrie Kaufland

S-au înmulțit țepele pe internet

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică avertiza recent că, în această perioadă, circulă online mai multe campanii false derulate în numele unor retaileri cunoscuți. Kaufland nu e singura companie de care s-au folosit cei care să înșele persoane pentru a le fura datele sau banii.

Escrocii s-au folosit și de imaginea Ikea, iar reprezentanții magazinului au reacționat la acea vreme.

„Hej! Am observat faptul că un concurs fals Ikea Family circulă pe internet. Nu a fost organizat de Ikea România și nu suntem conectați la el în niciun fel. Vă rugăm, nu oferiți informațiile voastre personale acestor site-uri web care par a fi suspecte. Există un singur site oficial Ikea România, ikea.ro, unde publicăm informații, reduceri și beneficii pentru clienții noștri.”
Ikea România

Specialiștii au câteva sfaturi pentru a nu cădea în capcană.

În astfel de cazuri evită accesarea unor astfel de link-uri și redistribuirea lor. Totodată, în cazul ofertelor promoționale sau a concursurilor organizate online, validează existența unor astfel de inițiative pe canalele oficiale ale companiilor implicate. Citește cu atenție instrucțiunile oferite și fii atent la exprimare, ortografie sau corectitudinea gramaticală a textului.

În cazurile prezentate până acum, mesajul este unul extrem de prost redactat în limba română. Cel mai probabil a fost tradus automat.

Dacă ai introdus pe astfel de site-uri date personale, date de acces la conturi sau date financiare, schimbă parolele pentru conturile aferente. Pentru viitor, activează autentificarea în doi pași (acolo unde există) și notifică de urgență banca, dacă ai introdus date de card.