Surpriză în pandemie: cum a crescut salariul mediu nominal în România

de: Ciprian Ioana
10 11. 2020

Pe perioada pandemiei, multe sectoare economie au fost afectate, dar cifrele INS vin cu o surpriză. Câștigul salarial mediu nominal net a crescut în luna septembrie.

Cifrele INS oferă o surpriză pentru luna septembrie. Deși multe sectoare economice au fost puternic lovite de pandemie, unul dintre ele fiind HoReCa, câștigul salarial mediu nominal net a crescut. Institutul de Statistică arată că a fost de 3.321 de lei în septembrie, în creștere față de luna precedentă cu 46 lei (+1,4%).

De asemenea, câștigul salarial mediu nominal brut s-a situat la 5.414 lei, mai mare cu 77 de lei (+1,4%), potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

INS: salariul mediu nominal net a crescut

Importante sunt, însă, domeniile care au dus la această creștere. Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în domeniul fabricării produselor de cocserie și al produselor obținute din prelucrarea țițeiului (7.879 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.753 de lei). Era normal acest lucru din moment ce sectorul s-a confruntat cu dificultăți.

Potrivit INS, comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,8%. Indicele câștigului salarial real a fost 105,2% pentru luna septembrie 2020 față de aceeași perioadă a anului precedent și de 101,5% raportat la august 2020. Față de octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 223,8%, cu 3,4 puncte procentuale mai mare față de cel înregistrat în luna august 2020.

Poate te întrebi, pe bună dreptate, de unde această creștere în plină pandemir. Ei bine, e vorba de un salt sezonier marcat de diverse prime și bonusuri.

În septembrie,  în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a crescut față de luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite sau pentru „Ziua petrolistului”), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat reluării activității anumitor agenți economici, prin continuarea aplicării măsurilor de relaxare, a realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (în funcție de contracte/proiecte), precum și a disponibilizărilor de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie din unele activități economice