Sumă uriașă pusă la bătaie pentru a lupta cu hackerii: zeci de milioane de euro de la UE
UE pune la bătaie o sumă uriașă pentru ca țările membre să se poată apăra în fața atacurilor cibernetice. E vorba de zeci de milioane de euro în total și asta înseamnă că va beneficia și România. Trebuie doar să arate interes.
Uniunea Europeană acordă 38 de milioane de euro pentru protejarea infrastructurii critice împotriva amenințărilor cibernetice. Cu alte cuvinte, vrea să împartă zeci de milioane de euro statelor membre pentru ca acestea să-și pună la punct sisteme sofisticate.
Adică sisteme care să apere serverele, bazele de date gestionate de stat. E vorba de securitate națională, în primul rând, dar e vorba și de a arăta că ții pasul cu vremurile. România ar trebui să-și dea interesul pentru așa ceva. Mai ales că banii vor putea fi accesați și la nivel local, adică pentru ca orașele să devină smart.
UE, sumă uriașă pentru descurajarea hackerilor
Comisia Europeană a anunțat că angajează peste 38 de milioane de euro prin intermediul programului de cercetare și inovare al UE, Orizont 2020. E un program care va sprijini, de fapt, proiectele inovatoare în domeniul protecției infrastructurii critice împotriva amenințărilor cibernetice și fizice și pentru a face orașele mai inteligente și mai sigure.
Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, spune că astfel de proiecte merită încurajate, iar statele-membre, în special cele mai puțin dezvoltate din estul Europei ar trebui să se implice.
„În ultimii ani, am sprijinit acțiunile de cercetare și inovare în domeniul securității cibernetice care contribuie la o mai bună protecție a infrastructurilor-cheie și a persoanelor care trăiesc în orașele inteligente din Europa. Sunt încântată de faptul că, astăzi, suntem în măsură să oferim finanțare suplimentară semnificativă, prin intermediul programului Orizont 2020, pentru soluții în materie de securitate, de confidențialitate și de diminuare a amenințărilor.”
UE va deveni mai puternică dacă demonstrează că știe să se apere din punct de vedere cibernetic, spunea și Thierry Breton, comisarul pentru piața internă
„Asigurarea rețelelor și a sistemelor informatice și sporirea rezilienței cibernetice sunt esențiale pentru conturarea viitorului digital al Europei. Întrucât ne confruntăm cu o gamă diversă de amenințări la adresa securității cibernetice, UE ia măsuri concrete de protecție a infrastructurilor critice, a orașelor și a cetățenilor. Mai multe investiții, atât la nivelul UE, cât și la nivel național, în tehnologii și soluții inovatoare în materie de securitate cibernetică sunt de o importanță capitală pentru întărirea rezistenței UE la atacurile cibernetice”