De ce avioanele pot fi, de fapt, sigure chiar și în timpul pandemiei

de: Ciprian Ioana
19 08. 2020

Pe perioada pandemiei, autoritățile insistă să păstrez distanța socială și să eviți aglomerațiile. Dacă pleci în vacanță cu avionul, însă, e mai greu să respecți acest lucru. Din fericire, s-ar putea să existe o veste bună.

La începutul pandemiei, multe curse aeriene au fost suspendate, iar aeroporturile erau goale. Încet-încet, situația a revenit la normal și, chiar dacă nu se mai zboară la capacitate maximă ca înainte, sunt oameni care pleacă peste hotare cu avionul. Fie pentru a-și petrece vacanța, fie pentru că nu pot anula călătoriile deja planificate din diverse motive.

Zborul cu avionul e, însă, problematic pe vreme de pandemie. Trebuie să stai la coadă alături de alți oameni pentru controalele de securitate, iar în avion spațiul e restrâns. Numai că virusul s-ar transmite extrem de greu în aeronave.

Un studiu german afirmă, în mod surprinzător, că o aeronavă nu e un focar de infecție, așa cum ai crede la prima vedere.

Virusul se transmite mai greu în avion

Cercetătorii au studiat cazul turiștilor germani infectați cu noul coronavirus, care se întorseseră din Israel în luna martie. La acel moment, purtarea măștilor nu era obligatorie.

Zborul Tel Aviv-Frankfurt a avut loc pe data de 9 martie și a durat 4 ore și 40 de minute. La bord s-au aflat 102 pasageri la bord, inclusiv un grup de 24 de turişti. După ce au primit informaţii despre faptul că grupul a intrat în contact cu un administrator hotelier din Israel contaminat cu noul coronavirus, autorităţile germane au decis să îi testeze pe cei 24 de turişti la sosirea lor la Frankfurt.

Şapte dintre aceştia au prezentat rezultate pozitive la testul pentru depistarea noului coronavirus, iar alți șapte au fost depistați pozitiv ulterior. Cercetătorii au vrut să afle apoi dacă restul pasagerilor, 78 la număr, au fost infectați. 90% dintre ei au răspuns și, după ce aceştia au fost chestionaţi în legătură cu contactele şi simptomele lor şi mai mulţi au fost testaţi, au fost descoperiţi doi pasageri infectaţi, cel mai probabil în timpul zborului.

Purtarea măștii e în continuare recomandată în toate locurile aglomerate

Cercetătorii au stabilit că e vorba de persoane care avuseseră locuri vizavi de cele şapte cazuri iniţiale, de cealaltă parte a culoarului.

În cazul virusurilor respiratorii, specialiştii virusologi consideră în mod tradiţional că zona de contaminare dintr-un avion se întinde pe o distanţă de două rânduri în faţă şi două rânduri în spate. Dar, în mod surprinzător, o persoană care a stat pe acelaşi rând (locul 44K), imediat în faţa celor doi turişti infectaţi (locurile 45J şi 45H) nu a fost infectată.

Mai mult, nici cei doi pasageri care au stat imediat în spatele unui alt turist infectat nu au fost contaminaţi. E adevărat că studiul confirma că transmisia într-un avion, în absenţa măştilor, este cu adevărat posibilă. Dar, a subliniat cercetătorul, „rata a fost mult mai mică decât era de aşteptat şi niciunul dintre pasageri nu a purtat mască” şi „este liniştitor că nu i-am detectat pe alţii”.