Stații pentru mașini electrice pe care sigur le-ai vrea și în România

de: Paula Artin
10 09. 2020

Studioul de arhitectură Cobe din Danemarca a dezvăluit două stații de încărcare pentru mașinile electrice cu structuri din lemn concepute pentru a crea o senzație de odihnă și relaxare.

Finalizate drept primele dintr-o rețea de 48 de stații de încărcare construite de-a lungul autostrăzilor scandinave, structurile au fost proiectate din materiale naturale pentru a crea o experiență diferită față de benzinăriile tradiționale.

“În faza de proiectare, ne-am uitat mai întâi la benzinăriile tradiționale, caracterizate prin zgomot, miros și semne luminoase comerciale de neon”, a declarat pentru Dezeen, Dan Stubbergaard, fondatorul Cobe.

“Apoi ne-am întrebat cum ar arăta o stație de încărcare pentru vehicule electrice care să folosească doar materiale naturale, lumină naturală, proiectată pentru a reîncărca bateriile vehiculelor și ale șoferilor?”.

Stațiile de încărcare din orașele Fredericia și Knudshoved din centrul Danemarcei au fost construite ambele folosind aceeași structură modulară, asemănătoare unui arbore.

În Fredericia, adăpostul care acoperea stația de încărcare a fost realizat din 12 “copaci” interconectați care susțineau un acoperiș mare, în timp ce în Knudshoved doi “copaci” independenți acoperă pompele.

Deși stațiile de încărcare ale lui Cobe seamănă cu benzinăriile clasice datorită faptului că îndeplinesc o funcție similară, studioul a dorit ca arhitectura să reprezinte natura mai durabilă a transportului electric.

„Energia și tehnologia sunt verzi, așa că am vrut ca arhitectura, materialele și conceptul să reflecte acest lucru”, a spus Stubbergaard.

“Ce se întâmplă dacă o stație de încărcare ar putea avea reminiscențe ale unei coroane de copaci care filtrează lumina și oferă umbră? Conceptul de design constă dintr-un set de ansambluri de copertine, fiecare simbolizând un copac – cu “trunchi” și “coroană”. Poate fi independent sau asamblat într-o pădurice.”

Lemnul este materialul de nădejde pentru acești „copaci”

Pentru a crea acest mediu mai natural, Cobe creează un sistem modular de componente din lemn care ar putea fi adaptat la numeroase locații și ușor de asamblat, demontat, reciclat și reutilizat.

Odată cu crearea unei structuri din lemn, studioul a adăugat copaci, iarbă și plante în stațiile de reîncărcare, care sunt acoperite cu un acoperiș verde sedum.


“Am decis încă de la început să respingem materialele artificiale, vopseaua și lacul otrăvitor și asfaltul, în favoarea materialelor naturale”, a spus Stubbergaard. „Am vrut să creăm o structură verde, care să se potrivească cu energia verde. Prin urmare, baldachinul stației este construit din lemn certificat”, a adăugat el.

„Lemnul este singurul material de construcție regenerabil care absoarbe de fapt CO2. În același timp, lemnul are o căldură și o calitate tactilă care lipsesc în mediile infrastructurale actuale.”

Crearea unui loc plăcut pentru a petrece timpul a fost o preocupare esențială, deoarece încărcarea unei mașini electrice durează mult mai mult decât umplerea unui vehicul cu benzină.

“Am vrut să creăm o pauză mentală semnificativă pentru ca oamenii să-și reîncarce bateriile atunci când sunt în mișcare, un spațiu verde necomercial cu o senzație plăcută, odihnitoare și zen”, a adăugat Stubbergaard.

Cobe este o firmă de arhitectură cu sediul în Copenhaga, care a fost fondată în 2006 de către Stubbergaard. Recent, în oraș, studioul a finalizat o bibliotecă în formă de pană pentru o școală, o stație de metrou suspendată și o piață publică ondulată.