Ieșirile în spațiu, un pericol: resturile spațiale devin o amenințare majoră pentru misiunile spațiale

de: Paula Artin
04 10. 2020

Resturile spațiale devin rapid o amenințare majoră pentru sateliți și călătorii extraterestre – și ar putea avea implicații fatale pentru aceștia din urmă dacă problema nu va fi soluționată.

Potrivit NPR, International Space Station (ISS) era pe cale să intre în contact cu resturile spațiale săptămâna trecută, pentru a treia oară anul acesta.

Deșeurile sunt de obicei formate din bucăți de tehnologie sparte, tehnologie utilizată în ultimii 63 de ani de explorare spațială – cel mai adesea de la sateliți. Resturile se deplasează adesea cu viteze de aproximativ 29.000 de kilometri pe oră, ceea ce înseamnă că și cele mai mici obiecte pot produce consecințe cumplite.

Ce presupune existența resturilor spațiale și cât de gravă este problema?

Într-un interviu, Raffi Khatchadourian, reporter pentru The New Yorker, a detaliat problema în creștere.

Khatchadourian a explicat că unul dintre primele semne că resturile spațiale vor deveni o problemă a fost identificat în 2015, când astronauții și-au dat seama că un obiect era pe cale să lovească ISS cu o uimitoare 50.000 kilometri pe oră.

A fost detectat târziu, astfel încât astronauții au avut doar patru ore pentru a muta stația. Era prea puțin timp, așa că cei de pe ambarcațiune se mutaseră în capsula de salvare și sperau că obiectul îi va rata. Din fericire, a făcut-o. Însă, nu tot din fericire, observăm că astfel de pericole devin din ce în ce mai frecvente.

“Se estimează că există 8.000 de tone metrice de astfel de masă proiectată de om se învârte în jurul planetei”, a explicat Khatchadourian.

“Aproximativ 26.000 dintre aceștia au o dimensiune pe care armata SUA o poate urmări, deci 10 centimetri sau mai mult.

Dar când ajungi sub dimensiunea de 10 centimetri, atunci rămâi cu sute de milioane de bucăți care au dimensiunea unui milimetru sau chiar o sută de trilioane de mărimea unui micron.

La viteza despre care vorbim, ceva de mărimea unui bob de nisip poate distruge o întreagă navă spațială „, a conchis el.

Problema resturilor spațiale poate fi rezolvată

Cu toate acestea, cercetătorii nu doar avertizează publicul larg asupra problemei, ci oferă și soluții. Deși oamenii de știință nu au venit cu un plan specific cu privire la modalitatea de a curăța spațiul, aceștia au venit cu sugestii care variază de la lasere la plase și până la “harpoane sau clești robotizați” aparent inspirate de SF.

Un lucru asupra căruia sunt cu toții deciși însă este necesitatea schimbării. Astronomii au avertizat de mult despre sindromul Kessler, adică posibilitatea înfricoșătoare ca spațiul să devină atât de aglomerat încât va fi inutilizabil.

Acest lucru ar avea consecințe grave pentru lumea noastră modernă, care se bazează pe sateliți și alte obiecte pentru o serie de necesități.