Soluția simplă de prevenire a infectării, oficială: lipsește din 82% dintre pacienții cu Covid-19

de: Alexandru Puiu
28 10. 2020

La începutul pandemiei, au apărut mai multe informații online legate de beneficiile vitaminei C în lupta împotriva infecțiilor cu Covid-19. Un nou studiu atrage atenția asupra alte substanțe salvatoare și ușor accesibile.

Nu mai puțin de 82% dintre pacienții infectați cu Covid-19 au deficiență de vitamina D. Aceasta este concluzia unui nou studiu publicat în Jurnalul Medical de Endocrinologie Clinică și Metabolism. În spatele acestui efort de cercetare s-au aflat 216 pacienți bolnavi de coronavirus.

Cei mai ghinioniști sunt bărbați. După ce să se știa că aproximativ 60% dintre toți bolnavii de Covid-19 sunt bărbați, aceștia se pare că au și o anumită predispoziție către un nivel scăzut de vitamina D. Cercetătorii au observat că 82,2 % dintre cei 216 de pacienţi cu COVID-19 de la Hospital Universitario Marques de Valdecilla aveau lipsă de vitamina D, iar bărbaţii prezentau niveluri mai scăzute decât femeile.

Spre deosebire de alte vitamine din organism, D are un rol special. Vitamina D este un hormon produs de rinichi ce controlează concentraţia de calciu din sânge şi care afectează sistemul imunitar, se arată într-un comunicat la Societăţii de Endocrinologie ce regrupează peste 18.000 de experţi din 122 de ţări.

Modul în care funcționează vitamina D nu este încă foarte bine înțeles de comunitatea științifică, iar cei mai mulți dintre noi știu că se poate lua prin expunerea la soare. Partea clară a ecuației este că prezența ei în corp în cantitatea suficientă are un efect benefic asupra sistemului imunitar, mai ales în lupta împotriva diverselor infecții.

În consecință, ar fi bine să te apuci să consumi vitamina D. Jose L. Hernandez, de la Universitatea spaniolă Cantabria, este de părere că ar trebui identificată şi tratată deficienţa de vitamina D mai ales în rândul grupurilor de risc, precum vârstnicii şi pacienţii cu comorbidităţi.

Pentru că este corelată cu abilitatea de asimilare a calciului, deficiența de vitamina D este responsabilă și pentru durerile acute de mușchi și oase acuzate de unii bolnavi. Un tratament cu acest hormon „ar putea avea efecte benefice atât asupra sistemului muscular cât şi al celui imunitar”, atrage atenția Hernandez.