Soluția românească pentru mâncare printată 3D: cum poți avea prăjituri și sendvișuri în două minute?

de: Răzvan Băltărețu
16 07. 2020

Ideea printării 3D a alimentelor nu-i nouă, dar nici n-a avut vreo explozie în utilizare. O companie vrea să aducă așa ceva în România. Va fi în sistem „automat de mâncare”, așa că nu te aștepta la cine știe ce preparate.

Manna Foods Solutions vrea să ofere înlocuitorul automatelor de produse din prezent. Reebo, așa cum se numește imprimanta 3D creată în România, este concepută să creeze prăjituri și sendvișuri „ready-to-eat”, personalizate și controlate caloric de consumator. Totul în mai puțin de două minute.

Reebo este prevăzut cu multiple capete de depunere a materialului alimentar (printarea propriu-zisă) – peste 10 comparativ cu două – trei cât au imprimantele alimentare 3D existente pe piață. Rezultatul este un produs alimentar de tip sendviș sau prăjitură gata de consum, fără a fi nevoie de gătire.

Consumabilele imprimantei sunt stocate în cartușe alimentare, interschimbabile automat, etanșe, reîncărcabile, cu o capacitate de până la opt kilograme per cartuș.

Câteva mii de euro pentru un „automat” care-ți gătește

Compania estimează o valoare de piață a imprimantei cuprinsă între 4.000 și 5.000 euro per unitate, în funcție de numărul cartușelor alimentare și a facilităților de utilizare.

„Imprimanta” este prevăzută cu bariere UV și cameră de frig, astfel că asiguă un mediu sigur alimentelor. Consumatorii vor putea să activeze Reebo direct de pe telefon, prin aplicație sau cod QR, vor putea alege numărul de calorii dorit și ingredientele, iar produsul final e livrat în ambalaj biodegradabil.

Când ajunge pe piață? Poate curând, poate niciodată. Deocamdată, Manna Foods Solutions estimează că va fi gata cu producția de serie și intrarea efectivă pe piață până în 2024. Investiția pentru producția în serie a imprimantei implică o sumă care poate depăși 25 milioane euro și presupune înființarea unei linii de producție, în mare parte robotizată, care să poată susține fabricarea imprimantei și a consumabilelor aferente.

Foarte probabil nu e chiar România piața pe care să debuteze. Planul e ambițios și ar putea oferi o alternativă la mâncarea clasică. Până când vom avea un astfel de „automat”, avem primele arme printate 3D local.